اطلاعات عمومی

ویتامین های ضروری پوکی استخوان

داروهای تجویزی در صورت ابتلا به پوکی استخوان می‌­توانند برای افزایش قدرت استخوان­ها به شما کمک کنند. علاوه بر این، شما به ویتامین­‌ها و مواد معدنی در رژیم غذایی خود نیاز دارید تا به جذب بهتر مواد مغذی و افزایش قدرت استخوان­ها به بدن شما کمک نمایند. به این ترتیب می‌توانید به مدیریت پوکی استخوان خود بپردازید.

گاهی محدودیت­‌های رژیم غذایی، از دست دادن اشتها، اختلالات گوارشی یا سایر عوامل می­‌توانند توانایی شما را جهت دریافت انواع مواد مغذی مورد نیاز تحت تاثیر قرار دهند. در این حالت، مکمل­‌ها و ویتامین­‌ها می­‌توانند برای افزایش دریافت مواد مغذی مفید واقع شوند.

در صورت ابتلا به پوکی استخوان، بدن شما فاقد مواد مغذی مهم بوده یا نمی‌­تواند از آن­ها به درستی استفاده کند تا استخوان­‌های شما را قوی و سالم نگه دارد.

ویتامین‌های ضروری برای مدیریت پوکی استخوان

۱) کلسیم

کلسیم یکی از مهم­ترین مکمل­‌هایی است که برای مدیریت پوکی استخوان می­‌توانید مصرف نمایید. مصرف کلسیم برای اکثر زنانی که تحت درمان پوکی استخوان قرار دارند، توسط انجمن غدد درون ­ریز توصیه می­‌شود.

در حالت ایده‌­آل، شما مقدار کافی مواد مغذی در رژیم غذایی خود دریافت می‌­کنید. ولی اگر مقدار مواد مغذی در رژیم غذایی شما کافی نباشد، مکمل­‌ها می­‌توانند به شما کمک کند. با اینکه مکمل­‌های کلسیم بسیاری وجود دارد، ولی شیوه جذب این مکمل­‌ها در بدن شما متفاوت است.

برای مثال، جذب کلسیم کلاته­ شده مانند کلسیم سیترات، کلسیم لاکتات یا کلسیم گلوکونات برای بدن شما آسان­‌تر است. ترکیبات کلاته­ شده دارای موادی هستند که باعث افزایش جذب می­‌شوند. کلسیم کربنات معمولا ارزان­ قیمت‌­ترین مکمل است و حاوی ۴۰ درصد عنصر کلسیم می‌­باشد.

خواندن این مطلب نیز به شما پیشنهاد می شود:
هر ویتامین را کی بخورم؟

بدن شما از لحاظ فیزیکی نمی­‌تواند بیش از ۵۰۰ میلی ­گرم کلسیم را در یک زمان جذب کند. بنابراین بایستی مصرف مکمل خود را به چندین قسمت در روز تقسیم کنید. مصرف مکمل­‌ها با غذا نیز می‌­تواند میزان جذب آن­ها را افزایش دهد.

۲) ویتامین دی

همانند کلسیم، مصرف ویتامین دی کافی نیز در مدیریت پوکی استخوان اهمیت دارد. زیرا ویتامین دی برای کمک به بدن در جذب کلسیم و ساختن استخوان­‌های قوی ضروری است. علاوه بر کلسیم، مصرف ویتامین دی نیز برای اکثر زنانی که تحت درمان پوکی استخوان قرار دارند، از سوی انجمن غدد درون­ریز توصیه می­‌شود.

ویتامین دی به طور طبیعی در بسیاری از مواد غذایی وجود ندارد. قرار گرفتن در معرض نور خورشید باعث می­‌شود که بدن شما ویتامین دی تولید کند، ولی گاهی فصل‌­ها اجازه تولید کافی ویتامین دی را به بدن شما نمی­‌دهند. افراد بالای ۵۰ سال باید بین ۸۰۰ تا ۱۰۰۰ واحد بین­‌المللی (UI) ویتامین دی در روز دریافت نمایند.

 

۳) منیزیم

منیزیم یک ماده معدنی است که به طور طبیعی در غذاهایی مانند نان­‌های سبوس­دار، سبزیجات سبز تیره، و آجیل­‌ها یافت می‌­شود. منیزیم و کلسیم برای حفظ استحکام استخوان­‌ها و به عبارتی مدیریت پوکی استخوان با یکدیگر همکاری می‌­کنند.

مقدار توصیه ­شده منیزیم ۳۰۰ تا ۵۰۰ میلی­ گرم در روز است. بنابراین اگر غذاهای فرآوری­ شده زیاد مصرف می­‌کنید، به احتمال زیاد در رژیم غذایی روزانه خود مقدار منیزیم کافی دریافت نمی­‌کنید.

منیزیم اغلب در مولتی­ ویتامین­‌های روزانه گنجانده شده است. ولی می‌­توان از یک مکمل منیزیم نیز استفاده کرد. نسبت تعادلی ایده‌­آل به صورت دو قسمت کلسیم و یک قسمت منیزیم است. اگر مولتی­ ویتامین شما ۱۰۰۰ میلی­ گرم کلسیم دارد، باید حاوی ۵۰۰ میلی ­گرم منیزیم باشد.

خواندن این مطلب نیز به شما پیشنهاد می شود:
بیماری هموکروماتوز چیست؟

البته لازم است که مراقب علائم منیزیم اضافی مانند ناراحتی معده و اسهال باشید. این علائم نشان می­‌دهند که شما باید مصرف منیزیم را کاهش دهید.

۴) ویتامین کا

ویتامین کا به اتصال کلسیم به استخوان­‌ها کمک می­‌کند. از این رو ایجاد تعادل دقیق در مصرف ویتامین کا ضروری می‌­باشد. دوز توصیه­ شده این مکمل ۱۵۰ میکروگرم در روز است.

مصرف ویتامین کا می­‌تواند با داروهای رقیق­ کننده خون مانند وارفارین (کومادین) تداخل ایجاد کند. همیشه قبل از افزایش مصرف ویتامین کا با پزشک خود صحبت کنید.

۵) بور

بور یک عنصر کم­ مقدار است. به این معنی که بدن شما به مقدار زیادی از این عنصر نیاز ندارد. با این وجود، این عنصر دارای اهمیت زیادی است. زیرا بدن شما را قادر می­‌سازد که به طور موثری از کلسیم استفاده کند. همچنین بور دارای خواصی است که با فعال کردن ویتامین­‌ها و مواد معدنی لازم برای شکل­ گیری استخوان­‌های سالم، به درمان و مدیریت پوکی استخوان کمک می‌­کند.

برای کمک به درمان پوکی استخوان روزانه بین ۳ تا ۵ میلی­ گرم بور نیاز دارید. بور به طور طبیعی در غذاهایی مانند سیب، انگور، آجیل، هلو و گلابی یافت می‌­شود.

بور معمولا در مولتی ­ویتامین­‌ها وجود ندارد. در مورد مصرف مکمل­‌های بور با پزشک خود مشورت کنید. اگر مکمل بور مصرف می­‌کنید، باید مراقب عوارض جانبی ناشی از مصرف بیش ­ازحد آن، شامل حالت تهوع، استفراغ، خستگی و اسهال باشید.

۶) سیلیسیوم

سیلیسیوم ماده معدنی کم­م قدار دیگری است که برای رشد استخوان­‌ها و همچنین تاندون­‌ها و رباط­‌ها ضروری است. مصرف حدودا ۲۵ تا ۵۰ میلی­ گرم سیلیسیوم در روز می­‌تواند به زنان مبتلا به پوکی استخوان کمک کند.

خواندن این مطلب نیز به شما پیشنهاد می شود:
آزمایشات مدفوع و اهمیت آن‌ها در تشخیص بیماری‌ها

سیلیسیوم مانند بور معمولا در مولتی ­ویتامین­ها وجود ندارد. در مورد مصرف مکمل‌­های سیلیسیوم با پزشک خود مشورت نمایید.

۷) مکمل­‌های گیاهی

برخی از زن­‌ها ترجیح می‌­دهند از داروهای هورمونی تجویز شده برای درمان پوکی استخوان استفاده نکنند یا قادر به مصرف آن­ها نیستند. درمان­‌های جایگزین شامل گیاهان چینی و سایر مکمل­‌ها می­‌باشد. مشکل بسیاری از این روش­‌های درمانی این است که آن­ها به طور گسترده مورد مطالعه قرار نگرفته­‌اند و اثرات آن­ها به طور کامل شناخته­ شده نیست.

گیاهان دارویی دیگری که ممکن است در درمان پوکی استخوان تاثیرگذار باشند عبارت­ند از: کوهوش سیاه، و گیاه دم­اسبی. البته تاثیر این دو گیاه در پوکی استخوان به طور کامل مورد بررسی قرار نگرفته است.

چه کسانی باید از مکمل­‌ها برای مدیریت پوکی استخوان استفاده کنند؟

اگر رژیم غذایی سالمی دارید که سرشار از پروتئین­‌های بدون چربی، غلات کامل، میوه‌­ها و سبزیجات است، احتمالا به اندازه کافی مواد مغذی مورد نیاز را در رژیم روزانه خود دریافت می­‌کنید. با این حال، در صورت ابتلا به پوکی استخوان احتمالا پزشک به شما توصیه می‌­کند که از مکمل­‌ها در رژیم غذایی خود استفاده کنید.

دلایل دیگری که ممکن است به مکمل­‌های کلسیم نیاز داشته باشید:

  • مصرف رژیم غذایی وگان
  • عدم تحمل لاکتوز
  • مصرف طولانی­ مدت داروهای کورتیکواستروئید
  • ابتلا به یک بیماری گوارشی که ممکن است بر توانایی بدن شما جهت جذب کلسیم تاثیر بگذارد. مانند بیماری التهابی روده یا بیماری سلیاک
  • در حال حاضر تحت درمان پوکی استخوان هستید.

اگر به بیماری کلیوی یا پاراتیروئید مبتلا هستید، ممکن است نتوانید ویتامین­‌ها یا مکمل­‌ها را مصرف نمایید. این بیماری­‌ها می­‌توانند بر توانایی بدن شما جهت فیلتر کردن کلسیم، ویتامین دی، و سایر مواد مغذی تاثیر بگذارند. به همین دلیل، مهم است که همیشه پیش از مصرف هر چیزی که برای شما تجویز نشده است، با پزشک خود مشورت کنید.

خواندن این مطلب نیز به شما پیشنهاد می شود:
کلیه ها ،نقش آن ها در بدن و بررسی سلامتشان

همه محققان در مورد مزایای مصرف ویتامین­‌ها و مکمل­‌ها از جمله کلسیم و ویتامین دی موافق نیستند. برخی از آن­ها بر این باورند که ویتامین­ها سودی ندارند. برخی دیگر فکر می­‌کنند که مصرف مکمل کلسیم اضافی می­‌تواند موجب کلسی فیکاسیون شریان­ها شود، که ممکن است در بیماری­های قلبی نقش داشته باشد.

در حالت کلی اگر مبتلا به پوکی استخوان هستید به معنی این است که کمبود کلسیم یا ویتامین دی دارید و به طور بالقوه می‌­توانید از مکمل­‌ها بهره­‌مند شوید.

 

آزمایشگاه تخصصی پاتوبیولوژی کوثر، مفتخر به اخذ ایزو 15189، ایزو 10002 و ایزو 9001 اتحادیه اروپا، تحت نظر دکتر علی آیت اللهی، متخصص پاتولوژی آناتومیکال و کلینیکال، بالغ بر هزار مورد از آزمایشات مختلف، در زمینه های پاتولوژی، ژنتیک و بالینی را تحت پوشش قرار می دهد. (طرف قرارداد بیمه های پایه و اکثر بیمه های مکمل درمان) همچنین مشاوره ژنتیک به صورت رایگان در این مرکز توسط متخصصین ارائه می گردد.

آدرس: مشهد –وکیل آباد – بلوار کوثر – بین کوثر 2 و 4 – ساختمان پزشکان فارابی – طبقه منفی یک شماره تماس: 051-38840404 و 051-38820202 و 09028840404

 

نمایش بیشتر

دکتر علی آیت اللهی

گاهی خدا می خواهد با دست تو دست دیگر بندگانش را بگیرد. وقتی دستی را به یاری می گیری، بدان که دست دیگرت در دست خداست... با آرزوی سلامتی روز افزون برای تمامی هم میهنان عزیزم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

2 × 5 =

دکمه بازگشت به بالا