با آزمایش تروپونین آشنا شویم
قلب، اندام حیاتی در بدن است چرا که مسئول پمپ خون به سایر اندام های بدن بوده و اگر کوچکترین بیماری برای قلب رخ بدهد، منجر به عواقب خطرناک خواهد شد. در صورتی که درد در عضله قلب حس کردید، باید سریعا به متخصص مراجعه کنید قبل از اینکه اتفاق ناگواری رخ بدهد. در این زمان پزشک شرایط را بررسی کرده و تست هایی انجام می شود. آزمایش تروپونین زمانی انجام می شود که آنژین قفسه صدری در حال تشدید بوده و یا اینکه در عضله قلب، درد شدید حس شود. آنچه منجر به انقباض ماهیچه های قلب می شود، وجود پروتئین هایی به نام تروپونین است. لذا زمانی که تست تروپونین انجام می شود، میزان این پروتئین ها در بافت قلب اندازه گیری خواهد شد. آیا می دانید این تست چگونه انجام می شود؟
آزمایش تروپونین جهت تشخیص حمله قلبی یا آسیب عضله قلب یا در صورتی که آنژین قفسه صدری در حال وخیم تر شدن باشد ،درخواست می گردد. تروپونین ها پروتئین های موجود در فیبرهای عضلانی، اسکلتی و قلب می باشند که باعث انقباض ماهیچه ای می شوند. همچنین برای انجام آزمایش تروپونین Getein Biotech Inc. یک روش سریع ایمونوکروماتوگرافیک جهت تشخیص تروپونین I قلبی در نمونه های پلاسما، سرم و خون کامل بیماران وجود دارد.
این کیت جهت استفاده به عنوان روش کمکی در تشخیص سکته های قلبی ارائه شده است. این آزمایش در تشخیص به روش (in vitro) بیماری مذکور به کار برده می شود. نتایج مثبت نشان دهنده خطر بالای سکته قلبی می باشد. با وجود این، نتایج منفی دلیل بر قطعیت عدم وجود سکته قلبی و عدم انجام سایر آزمایشات مربوط به پیگیری سکته قلبی نمی باشد. سه تیپ تروپونین وجود دارد: تروپونین C ،تروپونین T و تروپونین I .
تروپونین C شروع کننده است ، این تروپونین با اتصال به کلسیم و حرکت تروپونین I، سبب شده که این دو پروتئین که فیبریل های عضلانی را پر کرده اند ،باهم ارتباط برقرار کرده و متصل شوند،سرانجام تروپونین T به صورت یک لنگر، کمپلکس تروپونین را به میوزین رشته های عضلانی متصل نموده، موجب انقباض فیبریل های عضلانی و انقباض عضله می گردد. تفاوتی بین تروپونین C عضلات اسکلتی با تروپونین C عضله قلب وجود ندارد.اما تروپونین های I و T عضلات اسکلتی و عضله قلب باهم متفاوتند. بنابراین اندازه گیری تروپونین های اختصاصی T یا I ،به عنوان مارکر قلبی، می تواند به تشخیص حملات قلبی یا انفارکتوس میو کارد کمک نمایند.
علت ضرورت سرعت بالا در انجام آزمایش تروپونین چیست؟
ازمایش تروپونین جهت تشخیص حملات قلبی درخواست و انجام می شود. حملات قلبی، موارد پزشکی اورژانسی هستند. افرادی که به سطوح بالای آنزیم های قلبی ابتلا دارند باید جهت بدست آوردن بهترین نتایج از دستورات پزشک خود پیروی کنند. افرادی که درمان سریع تری دریافت می کنند نسبت به افرادی که برای دریافت این درمان صبر می کنند نتایج بهتری به دست می آورند.
بیش بینی درمانی افراد بسته به علت افزایش دهنده سطوح آنزیم های قلب متغیر است. پزشک می تواند بر اساس دور نمای اختصاصی بهبود هر فرد به او توصیه هایی را ارائه داده و بهترین روش های نگه داری قلب در بالا ترین سطح ممکن از سلامتی را برای او بیان کند.
علت درخواست آزمایش تروپونین چیست؟
آزمایش تروپونین در شرایطی که چند ساعت ازوجود علائم و نشانه های حمله قلبی از جمله وجود درد در ناحیه سینه ،کتف و گردن به همراه تنگ نفس، گذشته باشد، یا وضعیت آنژین قفسه صدری رو به وخامت بگذارد و با استراحت رفع نشود، یک سری تست تروپونین درخواست می شود. حمله قلبی به این معنی است که برخی از بافت های عضلانی در قلب شما به شدت مجروح و یا از بین رفته اند. واژه پزشکی مرگ عضلات قلب، انفارکتوس میوکارد است.
از آنجا که همیشه نمی توان تعیین کرد که آیا آسیب جدی وجود دارد و یا انفارکتوس، اصطلاح عمومی این بیماری سندرم حاد کرونری است (ACS). به طور معمول، حمله قلبی با احساس فشار سنگین یا درد در قفسه سینه شروع می شود، اغلب به گردن یا دست چپ گسترش می یابد. ممکن است در تنفس دچار مشکل شوید یا ممکن است احساس ضعف و عرق سرد کنید.
توجه داشته باشید که آزمایش تروپونین در درجه اول به منظور تشخیص حمله قلبی و رد کردن شرایط دیگر با علائم و نشانه های مشابه درخواست داده می شودو برای این منظور اندازه گیری تروپونین I یا تروپونین T انجام شود. تروپونین I و تروپونین T پروتئین هایی هستند که در ماهیچه قلب یافت می شوند و در صورت آسیب به قلب وارد خون می شوند.
علت بالا بودن نتیجه آزمایش تروپونین
علت بالا بودن نتیجه آزمایش تروپونین ممکن است به علت این باشد که این پروتئین درون سلولی عضله قلب پس از مرگ سلول میوکارد بر اثر ایسکمی وارد جریان خون میشود. در نتیجه سطح خونی آن افزایش مییابد. به طور طبیعی تروپونین در خون وجود ندارد. افزایش سطح ممکن است به این دلایل اتفاق بیافتد:
- آسیب میوکارد
- انفارکتوس میوکارد
- ایسکمی مزمن قلبی
- تاکی کاردی: به تپش قلب سریع تر از حالت عادی گفته می شود.
- آمبولی ریوی: انسداد یک شریان در ریه ها
- بیماری کلیوی
- نارسایی احتقانی قلب
- ضعیف شدن عضله قلب
- آسیب یا صدمه دیدن عضله قلب مانند موارد ناشی از تصادف
- ورزش طولانی مدت
- تورم عضله قلب
- جراحی قلب باز
- استنت گذاری قلبی
- ابلیشن (تخریب) قلبی
- درمان
نمونه مورد نظر برای انجام آزمایش تروپونین چیست؟
جهت انجام آزمایش تروپونین نمونه مورد نیاز سرم یا پلاسما EDTA داردر خون کامل می باشد. بنابراین برای انجام این آزمایش خون نمونه گیری نیاز است.
شرایط مورد نیاز برای انجام آزمایش تروپونین چیست؟
برای آزمایش تروپونین نیاز به ناشتایی وجود ندارد همچنین نیازی به هیچ گونه محدودیت غذایی و دارویی نمی باشد. نمونه گیری در آغاز مراجعه و 12 ساعت پس ازآن و نیز بطور روزانه به مدت 3 الی 5 روز و گاهی اوقات پس از آن نیز به صورت هفتگی به مدت 6-5 هفته انجام می شود.
بسیاری از داروها می توانند نتایج آزمایش تروپونین را تحت تاثیر قرار دهند. حتماً تمام داروهای غیرتجویزی و تجویزی که مصرف می کنید را به پزشک اطلاع دهید.
دربارهی نگرانیهایی که در رابطه با علت نیاز به انجام آزمایش، خطرات آن، چگونگی انجام آن و نتایج آن دارید، با پزشک خود صحبت کنید.
چند نکته در مورد آزمایش تروپونین
نتیجه تروپونین مثبت همیشه نشان دهنده انفارکتوس میوکارد نیست.
سایر شرایط منتج به آسیب سلول های میوکارد منجر به افزایش تروپونین I می گردد. این شرایط عبارتند از؛ میوکاردیت، جراحی قلب، آنژین صدری، آنژین ناپایدار، نارسایی احتقانی قلب، و علل غیر قلبی، مانند، نارسایی کلیوی، بیماریهای مزمن عضلانی و آمبولی ریوی.
از جمله آزمایشات مرتبط با این آزمایش می توان به CPK-MB و میوگلوبین و الکتروکاردیوگرام (ECG) اشاره کرد.
راه های جلوگیری از بالا رفتن مقدار تروپونین چیست؟
بهترین راه پیشگیری از حمله قلبی و بالا رفتن مقدار تروپونین رعایت شیوه زندگی سالم است. در ادامه به چند مورد از موارد جهت پیشگیریی ذکر می شود:
- داشتن رژیم غذایی سالم؛ شامل انواع سبزیجات، میوههای تازه، مغزها و مواد حاوی امگا۳
- اجتناب از مصرف سیگار
- انجام ورزش
- کنترل قند خون
- عدم مصرف چربیهای اشباع شده
- حفظ کلسترول در سطح مناسب
- خواب کافی داشتن
- حفظ وزن متعادل
- دوری از استرس و یادگیری راههای مدیریت آن
تست های مرتبط با آزمایش تروپونین:
همرا آزمایش تروپونین ممکن است تست های دیگری جهت تشخیص حملات قلبی درخواست و انجام شود که شامل موارد زیر می باشد:
CPK_MB
گاهی ممکن است همراه آزمایش تروپونین تست CPK_MB نیز درخواست شود. آزمایش CPK-MB (یا به اختصار CK-MB)یک نشانگر قلبی است که برای تشخیص انفارکتوس حاد قلب کاربرد دارد و میزان آنزیم کراتین کیناز اختصاصی موجود در عضلات قلب را در خون بیمار اندازه گیری می کند. CK-MB یکی از سه ایزوفرم آنزیم کراتین کیناز (CK) است.
سطح ایزو آنزیم CPK-MB جهت تعیین وسعت و نیز زمان شروع انفارکتوس میوکارد مفید است. به دلیل تجویز مکرر ترومبولیتیک تراپی در انفارکتوس میوکارد – ایزو آنزیم CPK-MB اغلب جهت تعیین مفید بودن یا نبودن این نوع درمان به کار میرود. اگر سطح این ایزو آنزیم همچنان بالا باشد نشانگر اینستکه اخیرا یک انفارکتوس وسیع و قابل توجه ایجاد شده است بطوریکه اثرات مفید ترومبولیتیک تراپی ظاهر نشده است. بهر حال کراتین فسفوکیناز عمده آنزیم قلبی در مبتلایان به بیماری قلبی است. توجه داشته باشی مقادیر CK-MB معمولا غیر قابل تشخیص است و یا در خون بسیار پایین است.
درد قفسه سینه و افزایش سطح CK توتال به همراه افزایش اختصاصی CK-MB نشان دهنده احتمال حمله قلبی فرد به تازگی می باشد. سطوح کاهش یافته و سپس افزایش دوباره CK-MB ممکن است نشان دهنده دومین حمله قلبی و یا آسیب دائمی قلبی باشد.
اگر CK-MB بالا باشد و نسبت CK-MB به CK توتال (شاخص نسبی) بیش از 5/2-3 باشد، احتمال آسیب دیدگی قلب وجود دارد. CK توتال بالا با شاخص نسبی زیر مقدار 5/2-3 می تواند نشان دهنده آسیب عضلات اسکلتی باشد. هر گونه آسیب عضلانی قلبی از جمله آسیب فیزیکی از ضربه، جراحی، التهاب و کاهش اکسیژن (ایسکمی) می تواند باعث افزایش CK و CK-MB، شود. ورزش شدید ممکن است هر دو شاخص CK و CK-MB را افزایش دهد، اما معمولا با شاخص نسبی پایین تری همراه است . علاوه بر موارد گفته شده آسیب کلیوی نیز می تواند باعث افزایش سطح CK-MB گردد. در بیماری عضلانی مزمن، کم کاری تیروئید (T3، T4) و سوء مصرف الکل، CK-MB می تواند به میزان کمی افزایش یابد.
آزمایش میوگلوبین
تست دیگری که در کنار آزمایش تروپونین ممکن است درخواست شود، آزمایش میوگلوبین است. با آزمایش میوگلوبین می توان آسیب عضلانی را تشخیص داد. میوگلوبین یک پروتئین کوچک و جذب کننده اکسیژن است که در عضله قلب و اسکلتی یافت می شود. هنگامی که عضله قلب یا اسکلتی مجروح می شود، میوگلوبین به خون منتقل می شود.
سطح خونی میوگلوبین می تواند با شدت آسیب شدید عضلات افزایش یابد و می تواند در عرض چند ساعت پس از آسیب اندازه گیری شود. میوگلوبین از طریق کلیه ها از خون گرفته و به ادرار منتقل می شود. گاهی اوقات آزمایش ادرار به منظور ارزیابی میزان میوگلوبین در افرادی که به عضلات اسکلتی آنها (رابدومیولیز) آسیب جدی وارد شده است، درخواست داده می شود. سطوح میوگلوبین ادرار منعکس کننده آسیب عضلانی است و از آنجا که میوگلوبین برای کلیه ها سمی است، منعکس کننده خطر آسیب کلیه می شود.
به عنوان مثال، افرادی که دارای:
- تصادفات ناشی از آسیب عضلانی
- تشنج
- عمل جراحی
- هر گونه بیماری عضلانی، مانند دیستروفی عضلانی
- التهاب ماهیچه های اسکلتی (میوزیت)
- حمله قلبی
سطح قابل توجهی از میوگلوبین ممکن است توسط رابدومیولیز ایجاد شود.
آزمایش D_dimer برای تشخیص ترومبوز عروق قلبی
زمانی که یک رگ یا بافت جراحت پیدا کرده و شروع به خونریزی کند، یک فرآیند به نام هموستاز شروع می شود تا لخته خون ایجاد شده و خونریزی متوقف گردد. این فرآیند باعث تولید رشته های پروتئینی به نام فیبرین می شود که به یکدیگر متصل شده و شبکه فیبرین تولید می گردد. شبکه فیبرین به همراه پلاکتها، باعث تولید لخته و در نهایت موجب قطع خونریزی محل آسیب دیده می گردند. هنگامی که منطقه جراحت التیام پیدا کرد باید از روند تولید لخته جلوگیری شود و لخته تولید شده به فرم محلول تبدیل شود، بدن از آنزیمی به نام پلاسمین جهت تبدیل لخته (ترومبوز) به قطعات کوچک تر استفاده می کند تا بتواند لخته تشکیل شده را از بین ببرد.
قطعاتی از فیبرین فروپاشی شده تولید FDP (محصولات تخریب فیبرین) را که شامل قطعه های مختلف فیبرین متصل به یکدیگر است را تولید می کنند. یکی از محصولات نهایی فیبرین تولید شده، D-dimer است که می تواند در هنگام نمونه گیری در نمونه خون اندازه گیری شود. سطح D-dimer در خون می تواند در صورتی که شکل گیری و تجزیه لخته های خون در بدن وجود دارد افزایش یابد.
علاوه بر کاربرد آزمایش آنزیم های قلبی ، آزمایش های دیگری نیز در تشخیص ترومبوز عروق قلبی کاربرد دارد.
آزمایش D-Dimer یکی از آزمایش های حساس برای تشخیص ترومبوز عروق قلبی است . کاربرد اصلی D-dimer به غیر از تشخیص انعقاد داخل عروقی منتشره برای کنار گذاشتن ترومبوآمبولی است به ویژه وقتی که احتمال آن پائین باشد. منفی شدن آزمایشD-dimerاحتمال آمبولی ریوی و ترومبوز عروقی را تقریبا رد می کند. dimer قطعات پروتئینی است که هنگامی که یک لخته خون در بدن شکسته می شود تولید می گردند تا زمان اینکه در بدن لخته ایی تشکیل و شکستن نشود به طور معمول مقدار آن غیر قابل شناسایی است و سپس سطح آن در خون افزایش می یابد.
آزمایشگاه تخصصی پاتوبیولوژی کوثر، مفتخر به اخذ ایزو 15189، ایزو 10002 و ایزو 9001 اتحادیه اروپا، تحت نظر دکتر علی آیت اللهی، متخصص پاتولوژی آناتومیکال و کلینیکال، بالغ بر هزار مورد از آزمایشات مختلف، در زمینه های پاتولوژی، ژنتیک و بالینی را تحت پوشش قرار می دهد. (طرف قرارداد بیمه های پایه و اکثر بیمه های مکمل درمان) همچنین مشاوره ژنتیک به صورت رایگان در این مرکز توسط متخصصین ارائه می گردد.
آدرس: مشهد –وکیل آباد – بلوار کوثر – بین کوثر 2 و 4 – ساختمان پزشکان فارابی – طبقه منفی یک شماره تماس: 051-38840404 و 051-38820202 و 09028840404
آزمایشگاه تخصصی کوثر با برخورداری از تجهیزات و پرسنل مجرب ، قادر به انجام خدمات نمونه گیری در منزل در مشهد می باشد.