مهمترین علائم روماتوئید
آرتریت روماتوئید (RA) یک بیماری خود ایمنی است که باعث التهاب مزمن مفاصل می شود. علائم روماتوئید در افراد مختلف متفاوت است. بنابراین هر کس ممکن است علائم متفاوتی را تجربه کند.
روماتیسم مفصلی یا آرتریت روماتوئید معمولا با علائم جزئی که در دو طرف بدن پدید می آیند و از بین می روند، به آهستگی شروع شده و در طی چند هفته یا ماه پیشرفت می کند.
همانگونه که گفته شد علائم اولیه آرتریت روماتوئید این بیماری مزمن از فردی به فرد دیگر متفاوت است و می تواند روز به روز تغییر کند. حملات علائم RA را شعله ور شدن و دوره های غیرفعال را که علائم کمتر در آن مشاهده می شوند، بهبودی می نامند.
علائم روماتوئید شامل چه چیزهایی هستند؟
۱) خستگی
یکی از علائم اولیه آرتریت روماتوئید خستگی بیش از حد است. افراد مبتلا قبل از آشکار شدن علائم دیگر ممکن است احساس خستگی غیرمعمول داشته باشند.
خستگی می تواند قبل از شروع علائم دیگر طی هفته ها یا ماه ها در فرد وجود داشته باشد. ممکن است هفتهها و روزها این علامت در فرد بیمار مشاهده شود و گاهی کم و گاهی زیاد شود. خستگی گاهی اوقات با احساس بیمار بودن یا حتی افسردگی نیز همراه است.
۲) سفتی مفاصل در صبح
سفتی مفاصل در صبح اغلب نشانه اولیه آرتروز است. سفتی که برای چند دقیقه طول می کشد معمولاً نشانه ای از نوعی آرتروز است که می تواند به مرور زمان و در صورت عدم دریافت درمان مناسب بدتر شود.
سفتی که برای چندین ساعت طول می کشد به طور کلی یکی از علائم آرتروز التهابی و علائم اولیه آرتریت روماتوئید است. در این عارضه ممکن است بعد از هر دوره بیتحرکی طولانی مدت مانند چرت زدن یا نشستن احساس خشکی کنید.
۳) خشکی مفصل
خشکی در یک یا چند مفصل کوچک از علائم اولیه آرتریت روماتوئید است. این علامت ممکن است در هر زمان از روز رخ دهد. این علائم ربطی به این که فعالیت داشته باشید یا نداشته باشید، ندارد و ممکن است در هر حالتی بروز کند.
به طور معمول، خشکی از مفاصل دست شروع می شود و به آهستگی بروز می کند. اگر چه ممکن است به طور ناگهانی ایجاد شده و در طی یک یا دو روز بر چندین مفصل دیگر نیز تأثیر بگذارد.
۴) درد مفصل
خشکی مفصل اغلب با حساسیت یا درد مفصل در حین حرکت یا در حالت استراحت همراه است. همچنین این امر به طور مساوی بر دو طرف بدن تأثیر می گذارد. در اوایل بروز RA، شایعترین محل درد انگشتان و مچ دست است. اما به مرور این درد می تواند در زانوها، پاها، مچ پا یا شانهها نیز احساس شود.
۵) تورم جزئی مفصل
التهاب خفیف مفاصل در اوایل معمول است و باعث می شود مفاصل بزرگتر از حد طبیعی دیده شوند. این تورم معمولاً با احساس گرما در مفاصل همراه است.
شعله ور شدن ممکن است از چند روز تا چند هفته ادامه داشته باشد و انتظار می رود علائم این الگو با گذشت زمان افزایش یابد. شعله ور شدن بعدی می تواند در همان مفاصل یا سایر مفاصل احساس شود.
۶) تب
تب خفیف هنگامی که با علائم دیگری مانند درد و التهاب مفصل همراه باشد، می تواند علامت هشدار دهنده ابتلا به RA باشد. با این حال، تب بالاتر از ۱۰۰ درجه فارنهایت (۳۸ درجه سانتیگراد) به احتمال زیاد نشانه برخی از بیماریهای دیگر یا عفونت است.
۷) بی حسی و گزگز
التهاب تاندونها می تواند به اعصاب فشار وارد کند که منجر به بی حسی، سوزن سوزن شدن یا احساس سوزش در دستها می شود که به آن سندرم تونل کارپال گفته می شود.
مفاصل دست ها یا پاها حتی ممکن است هنگام حرکت صدای جیرجیر یا ترک خوردگی از خود تولید کنند. زیرا غضروف آسیب دیده هنگام حرکت روی مفاصل ساییده می شود.
۸) کاهش دامنه حرکت
التهاب مفاصل می تواند باعث ناپایداری یا تغییر شکل تاندون ها و رباط ها شود. با پیشرفت بیماری، شاید قادر به خم یا صاف کردن برخی مفاصل نباشید. اگر چه دامنه حرکتی ممکن است تحت تأثیر درد نیز باشد، اما انجام یک ورزش منظم و ملایم در کاهش این علائم بسیار مهم است.
سایر علائم روماتوئید
در مراحل اولیه RA، ممکن است علائم مختلفی را احساس کنید، از جمله:
- ضعف عمومی یا احساس کسالت
- خشکی دهان
- خشکی، خارش یا التهاب چشم
- ترشحات چشم
- مشکل خواب
- درد قفسه سینه هنگام نفس کشیدن (پلوریسم)
- برجستگی های سخت بافت زیر پوست بازوها
- بی اشتهایی
- کاهش وزن
اگر برخی از علائم اولیه آرتریت روماتوئید را تجربه میکنید، برای تشخیص مناسب بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
آزمایشگاه تخصصی پاتوبیولوژی کوثر، مفتخر به اخذ ایزو 15189، ایزو 10002 و ایزو 9001 اتحادیه اروپا، تحت نظر دکتر علی آیت اللهی، متخصص پاتولوژی آناتومیکال و کلینیکال، بالغ بر هزار مورد از آزمایشات مختلف، در زمینه های پاتولوژی، ژنتیک و بالینی را تحت پوشش قرار می دهد. (طرف قرارداد بیمه های پایه و اکثر بیمه های مکمل درمان) همچنین مشاوره ژنتیک به صورت رایگان در این مرکز توسط متخصصین ارائه می گردد.
آدرس: مشهد –وکیل آباد – بلوار کوثر – بین کوثر 2 و 4 – ساختمان پزشکان فارابی – طبقه منفی یک شماره تماس: 051-38840404 و 051-38820202 و 09028840404