دلایل سقط جنین یا سقط های مکرر دوران بارداری
سقطجنین میتواند یک رویداد فوقالعاده ویرانگر باشد و عواقب احساسی طولانیمدت، از جمله افسردگی، عصبانیت، ترس و احساس گناه را برای فرد به بار آورد ، اما یکی از مهم ترین دلایل این اتفاق ناگوار ، فقدان دانش پیرامون دلایلی است که منجر به سقط جنین می شود . بنابراین اولین سوالی که بسیاری از زوج ها بعد از تجربه سقطجنین می خواهند به آن پاسخ داده شود این است که چه چیزی منجر به سقط جنین شده است؟
پیدا کردن دلایل سقط جنین
طبق تحقیقات انجام شده ، ممکن است در حدود 10 تا 20 درصد از تمام حاملگی ها به سقط جنین ختم شود. سقط جنین در واقع از دست دادن ناگهانی تخمک یا جنین قبل از هفته بیستم بارداری است. در بسیاری از موارد، به خصوص در سقطجنین های خیلی زود، مشخص کردن اینکه دقیقا چه چیزی منجر به سقط شده است ، کار سختی است. به گفته یکی از متخصصان زنان و زایمان: ” هنگامی که شما در مورد حاملگی و تشکیل یک انسان فکر می کنید ، تمام چیزهایی که باید به طور کامل انجام شود تا یک انسان متولد شود ، واقعا شبیه به معجزه است و بنابراین می توان سقط جنین را نوعی اتفاق طبیعی دانست که نشان می دهد یک انسان با زندگی سازگار نیست .” در حالی که بسیاری از زوجهایی که سقطجنین میکنند خود را سرزنش میکنند، حقیقت این است که برخی علل سقطجنین کاملا قابل پیشگیری هستند ، به طور کلی، توصیه می شود که زنان 2 تا 3 ماه قبل از تلاش برای بارداری ، با یک متخصص در مورد داروهایی که مصرف می کنند و ویتامین هایی که برای بارداری به آن نیاز دارند صحبت کنند ، همه واکسن های مورد نیاز را بزنند ، رژیم غذایی خود را کنترل کنند و از خوردن الکل و کافئین جدا خودداری کنند . همچنین به زنانی که سیگار می کشند و یا از مواد مخدر استفاده می کنند توصیه می شود که حتما ترک کنند. اما حتی اگر تمامی این موارد هم رعایت شود ممکن است باز هم شرایطی برای وقوع سقط جنین به وجود آید ،
دلایل سقط جنین یا سقط های مکرر دوران بارداری
اختلالات کروموزومی :
شایعترین دلیل برای رخ دادن سقطجنین که در حدود 60 درصد از سقط جنین ها را شامل می شود اختلالات کروموزومی است و این مشکل زمانی رخ می دهد که تخمک و اسپرم به یکدیگر می رسند ولی یکی از کروموزوم ها معیوب می شود. جنینی که به این طریق به وجود می آید دارای اختلال کروموزومی است و بارداری به سقط منجر خواهد شد. همانطور که می دانید کروموزوم ها ، ساختارهای کوچکی هستند که در داخل سلول های انسان وجود دارند و مسئولیت آنها حمل ژن ها است . به طور کلی بدن انسان دارای 23 جفت کروموزوم است که یکی را از مادر و دیگری را از پدر می گیرد.
سقط جنین ناشی از ناهنجاری های کروموزومی بیشتر در زنان بالای 35 سال رخ می دهد ، سن پدر نیز ممکن است به طور مشابه نقش داشته باشد. فراوانی سقط جنین در زنان زیر 20 سال حدود 12 تا 15 درصد و در سن 40 سالگی زنان این میزان دو برابر خواهد شد.
اختلالات تیروئید:
اختلال تیروئید یا هیپوفیز کم یا بیش از حد بالا ، باعث ناباروری یا ایجاد سقط مکرر می شود. وب سایت کلینیک نازایی Malpani توضیح می دهد که در مواردی که عملکرد تیروئید زن کم است، بدن او سعی خواهد کرد با تولید هورمون هایی که در واقع می توانند تخمک گذاری را سرکوب کنند، آن را جبران کند ؛ برعکس، یک تیروئید که هورمون های زیادی تولید می کند می تواند با توانایی استروژن برای انجام کار خود مقابله کند و با ایجاد رحم نامطلوب برای لانه گزینی منجر به خونریزی غیر طبیعی در رحم شود.
دیابت :
زنان مبتلا به دیابت باید به پزشک یا متخصص غدد درمانی ، برای کنترل قند خون خود مراجعه کنند ، دیابت وابسته به انسولین اگر کنترل نشود در سه ماهه اول ممکن است منجر به افزایش میزان سقط جنین و همچنین افزایش خطر ابتلا به نقص مادرزادی شود. بنابراین اگر دچار دیابت هستید، بهتر است قبل از اینکه باردار شوید برای بررسی سلامت خود، به دکتر مراجعه کنید ، نکته حائز اهمیت این است که اختلالات مزمن از جمله دیابت، کم کاری تیروئید، فشار خون بالا و بیماری های خود ایمنی باید قبل از بارداری کنترل شوند ،در واقع باید گفت مراقبت از طرف یک پزشک در اوایل بارداری، کلید موفقیت بارداری در زنان مبتلا به بیماری های مزمن است.
شیوه زندگی :
بعضی از عادات نادرست در زندگی مانند مصرف مواد مخدر، مصرف الکل در دوران بارداری و سیگار کشیدن باعث بروز سقط جنین و از دست دادن حاملگی در دوره های اولیه می شوند. حفظ سلامتی که باعث بارداری سالم شما می شود می تواند به کاهش خطر ابتلا به سقط جنین کمک کند. یکی از متخصصین می گوید :” نیمی از حاملگی ها بدون برنامه ریزی اتفاق می افتد و این به این معنی است که زنان اغلب برای بارداری مناسب نیستند، بسیاری از زنان ، تا چند هفته اول متوجه نمی شوند که باردار هستند و آن زمان، نخاع جنین در حال شکل گرفتن است بنابراین آماده شدن برای بارداری با تغییر رژیم غذایی و ورزش، محدود کردن استرس، کنترل اختلالات مزمن پزشکی و شروع به مصرف ویتامین های مورد نیاز ، برای همه حاملگی ها ایده آل است.
عوارض فیزیکی :
عوارض فیزیکی کمتر شایع است ، اما هنوز اتفاقات قابلتوجهی از سقطجنین میتواند ناشی از مشکلات جسمی مادر، مانند ناهنجاری های رحمی از جمله پولیپ و یا ناتوانی سرویکس باشد. با این حال، در بسیاری از موارد، تلفات به علت یک عارضه فیزیکی در دوره های دوم یا سوم بارداری به وقوع می پیوندد.
اختلالات لخته شدن خون :
مانند اختلالات فیزیکی، سقط ناشی از اختلالات لخته شدن خون نیز نادر است، اما با این حال باز هم ممکن است اتفاق بیفتد.
اختلالات خود ایمنی:
بیماری های خود ایمنی یک موضوع گسترده در بین متخصصین مراقبت های بهداشتی زنان است، چرا که هنوز در مورد نقش آنها در رخ دادن سقط جنین بحث می شود . برخی اختلالات خود ایمنی نقش مهمی در سقط جنین، به ویژه در سقط جنین مکرر دارند، ساده ترین راه برای درک آن این است که “بدن بارداری را قبول نمی کند.”برای مثال لوپوس یک بیماری خود ایمنی است که می تواند منجر به افزایش میزان سقط جنین شود و زمانی اتفاق میافتد که سیستم ایمنی بدن قادر به ایجاد تمایز بین سلولهای سالم بدن و مهاجمان خارجی نباشد که در این حالت بدن به سلولهای خودی حمله میکند.
آزمایشگاه تخصصی کوثر با برخورداری از تجهیزات و پرسنل مجرب ، قادر به انجام خدمات نمونه گیری در منزل در مشهد می باشد.
آزمایشگاه تخصصی پاتوبیولوژی کوثر، مفتخر به اخذ ایزو 15189، ایزو 10002 و ایزو 9001 اتحادیه اروپا، تحت نظر دکتر علی آیت اللهی، متخصص پاتولوژی آناتومیکال و کلینیکال، بالغ بر هزار مورد از آزمایشات مختلف، در زمینه های پاتولوژی، ژنتیک و بالینی را تحت پوشش قرار می دهد. (طرف قرارداد بیمه های پایه و اکثر بیمه های مکمل درمان) همچنین مشاوره ژنتیک به صورت رایگان در این مرکز توسط متخصصین ارائه می گردد.
آدرس: مشهد –وکیل آباد – بلوار کوثر – بین کوثر 2 و 4 – ساختمان پزشکان فارابی – طبقه منفی یک شماره تماس: 051-38840404 و 051-38820202 و 09028840404