آیا یائسگی خطر ابتلا به بیماری های قلبی را افزایش می دهد؟
خطر بیماری های قلبی در همه افراد با افزایش سن بیشترمی شود اما در خانم ها پس از یائسگی، ریسک ابتلا به این بیماری وعلائم آن مشهودتر است.
به گفته دکتر Nieca Goldberg متخصص قلب و عضوانجمن قلب آمریکا، یائسگی نمی تواند دلیل ایجاد بیماری های قلبی باشد اما برخی از ریسک فاکتورها در زمان یائسگی افزایش می یابد. که از این بین می توان به رژیم غذایی پرچربی، دخانیات، و عادات ناسالم که در اوایل زندگی آغاز شده باشد، اشاره کرد. به طور متوسط شروع یائسگی، در حدود 54 سالگی و زمانی که دوره قاعدگی به طور کامل متوقف شده باشد روی می دهد. بیش از 1 نفر از هر 3 زن بزرگسال به نوعی از بیماری های قلبی دچار هستند. تقریبا 10 سال پس از یائسگی افزایش کلی حملات قلبی در زنان دیده می شود.
سطح استروژن و ارتباط آن با حملات قلبی
کاهش سطح طبیعی هورمون استروژن ممکن است فاکتوری در افزایش بیماری های قلبی در زنان پس از یائسگی باشد. اعتقاد بر این است که استروژن تاثیر مثبتی بر لایه داخلی دیواره شریان دارد و به انعطاف پذیری عروق کمک می کند. این به آن معناست که استروژن می تواند باعث انبساط عروق و بهبود جریان خون شود.
علی رغم فواید استروژن، انجمن قلب آمریکا توصیه ای مبنی بر استفاده از هورمون تراپی جهت کاهش ریسک حملات قلبی و مغزی ندارد چراکه برخی مطالعات نشان دهنده عدم کاهش این ریسک است.
به گفته دکتر Goldberg استروژن تنها دلیل مواجهه با ریسک بالای بیماری های قلبی در زمان یائسگی نیست
انفاقات متعددی در بدن در زمان یائسگی روی می دهد. فشار خون شروع به افزایش می کند. گلسترول بد (LDL) افزایش و کلسترول خوب (HDL) کاهش یافته یا ثابت می ماند.
تلاش برای سلامت قلب
چنانچه شما از یک سبک زندگی سالم پیروی کرده اید که پس از یائسگی نیز آن را ادامه می دهید، ریسک مواجهه شما یا بیماری های قلبی- عروقی و سکته مغزی کاهش می یابد. همچنین سابقه خانوادگی در افزایش این ریسک موثر است.
زنان می توانند از طریق ورزش منظم، رعایت سبک زندگی به دور ازدخانیات، مصرف غذای سالم و کاهش مصرف گوشت قرمز و غذاهای شیرین از لخته شدن خون و بیماری های مرتبط با حملات قلبی پیشگیری نمایند.
زنانی که حداقل ۱۵۰ دقیقه در هفته فعالیت فیزیکی دارند کمتر از سایرین به بیماری های قلبی مبتلا می شوند.
آیا یائسگی زود هنگام می تواند بر سلامت قلب زنان تاثیر گذار باشد؟
یائسگی پیش از ۵۰ سال می تواند ریسک ابتلا به بیماری های قلبی را افزایش دهد.
آنالیز مطالعات انجام شده بر روی سیصد هـزار زن که بخشی از پانـزده مطالعه در سراسر جهان بودند نشان داد که زنانی که قبل از سن ۵۰ سالگی به یائسگی می رسند بیشتر در معرض سکته قلبی، آنژین و سکته مغزی هستند.
زنان زیر ۴۰ سال که یائسگی زودرس را تحربه می کنند تقریبا 2 برابر احتمال ابتلا به بیماری های قلبی عروقی تا پیش از ۶۰ سالگی را دارند.
آزمایشگاه تخصصی پاتوبیولوژی کوثر، مفتخر به اخذ ایزو 15189، ایزو 10002 و ایزو 9001 اتحادیه اروپا، تحت نظر دکتر علی آیت اللهی، متخصص پاتولوژی آناتومیکال و کلینیکال، بالغ بر هزار مورد از آزمایشات مختلف، در زمینه های پاتولوژی، ژنتیک و بالینی را تحت پوشش قرار می دهد. (طرف قرارداد بیمه های پایه و اکثر بیمه های مکمل درمان) همچنین مشاوره ژنتیک به صورت رایگان در این مرکز توسط متخصصین ارائه می گردد.
آدرس: مشهد –وکیل آباد – بلوار کوثر – بین کوثر 2 و 4 – ساختمان پزشکان فارابی – طبقه منفی یک شماره تماس: 051-38840404 و 051-38820202 و 09028840404