ناباروری چیست؟

سن داشته باشد زوجی 12 ماه بدون استفاده از وسایل پیشگیری اقدام به بارداری نمایند در صورت باردار نشدن، نابارور محسوب می شوند.
معمولا در باروری طبیعی، 73 تا 80 درصد زوج ها پس از شش ماه و 85 تا 90 درصد آنها بعد از 12 ماه نزدیکی منظم و بدون استفاده از روش های پیشگیری، موفق به بارداری می شوند؛ چرا که احتمال بارداری در هر چرخه قاعدگی تنها بین 15 تا 20 درصد است. بنابراین نباید این حقیقت را نادیده گرفت که فرآیند موفقیت در بارداری ممکن است کمی زمانبر باشد.
ناباروری چیست؟
یکی از اصلی ترین دغدغه های زوجین داشتن درک درست از تعریف ناباروری و نازایی است. در ابتدا توجه کنید که ناباروری به معنی هرگز بچه دار نشدن، نیست اما سوال اصلی این است که مفهوم درست ناباروری چیست؟ بر اساس جدیدترین تعریف جامعهی پزشکان باروری آمریکا، نازایی یک بیماری میباشد.
اگر شما هم با وجود تلاشهای مکرر هنوز موفق به بارداری نشدهاید و این نگرانی به سراغتان آمده است که نکند نتوانید بچهدار شوید، لازم است بدانید که بر اساس آمار، در تمام دنیا تنها 10 تا 15 درصد از زوج هایی که در سنین باروری هستند از مشکلات ناباروری رنج می برند.
از نظر پزشکان تنها زمانی که زوجین بعد از یک سال نزدیکی منظم و بدون استفاده از روش های پیشگیری، باردار نشوند، تشخیص ناباروری قطعی خواهد شد.
البته لازم به ذکر است که این بازهی زمانی برای خانم های بالای 35 سال، شش ماه در نظر گرفته می شود.
برخلاف باورهای خرافی و رایج قدیمی که در آن معمولاً تنها زنان را مسئول بچه دار نشدن و ناباروری میدانستند، علل ناباروری حاصل از وجود مشکل در یکی از زوجین (چه زن و چه مرد)، هر دوی آن ها و یا ترکیبی از عواملی باشد که از باردار شدن یا ادامه یافتن بارداری جلوگیری میکنند.
انواع ناباروری
انواع ناباروری عبارت است از :
1_ناباروری اولیه: این نوع از ناباروری زمانی اتفاق می افتد که فرد تا به حال موفق به بارداری نشده است، که این نوع از ناباروری میتواند به دلیل عوامل مادرزادی یا اکتسابی باشد.
2_ناباروری ثانویه : این نوع از ناباروری زمانی اتفاق می افتد که فرد پس از یک تجربه بارداری (چه بارداری موفق، چه بارداری ناموفق و سقط)، دیگر باردار نمی شود.
علت ناباروری چیست ؟
در صورتی که هر کدام از این فاکتور های مهم و دخیل در بارداری به درستی عمل نکنند، می توانند یک علت ناباروری باشند.
مهم ترین علت باردار نشدن، عدم کارکرد صحیح دستگاه تولید مثل است؛ این موارد عبارتند از:
– عدم تولید اسپرم سالم در مرد: عدم تولید اسپرم سالم از شایع ترین علل ناباروری مردان است که شامل اختلال در شکل، تحرک و تعداد اسپرم می باشد؛
– عدم تولید تخمک سالم در زن: وجود اختلال در تخمک گذاری و نداشتن تخمک سالم، یکی از اصلی ترین علل ناباروری زنان می باشد که دلایل مختلفی دارد؛
– انسداد لوله های رحمی: وجود انسداد در یکی از لوله های رحمی یا هر دوی آن ها، از دیگر علل ناباروری زنان می باشد و بسیار حائز اهمیت است. زیرا اسپرم از طریق این لوله ها به تخمک می رسد؛
– عدم توانایی اسپرم در بارور کردن تخمک: یکی دیگر از علل ناباروری مردان، عدم توانایی اسپرم در نفوذ به غشای تخمک و بارور کردن آن می باشد؛
– عدم توانایی تخمک بارور در لانه گزینی در رحم: یکی دیگر از علل ناباروری زنان، نداشتن توانایی تخمک در لانه گزینی در دیواره رحم می باشد که این مشکل، به خوبی با روش های درمان ناباروری برطرف می گردد.
فاکتورهای مورد نیاز در قدرت باروری مردان
ناباروری مردان فرآیندی پیچیده است و برای اینکه یک مرد بتواند توانایی باروری داشته باشد، فاکتورهای زیر لازم است:
– اسپرم سالم تولید کند: این مسئله شامل رشد و تشکیل اندام های تناسلی مردانه در دوران بلوغ است. حداقل یکی از بیضه های مرد باید به درستی کار کند و بدن باید تستوسترون و سایر هورمونها را برای تحریک و حفظ تولید اسپرم تولید کند؛
– اسپرم به داخل مایع منی منتقل شود: هنگامی که اسپرم در بیضه تولید میشود، لولههایی ظریف آن را حمل میکنند تا زمانی که با مایع منی مخلوط شده و از آلت تناسلی خارج شوند؛
– اسپرم کافی و با کیفیت در مایع منی وجود داشته باشد: اگر تعداد اسپرم در مایع منی کم باشد یا سرعت و شکل طبیعی نداشته باشد، احتمال اینکه یکی از این اسپرمها بتوانند تخمک را بارور کند، کاهش مییابد. اسپرم باید عملکرد داشته باشد و قادر به حرکت باشد. اگر حرکت یا عملکرد اسپرم غیر طبیعی باشد، ممکن است اسپرم نتواند به تخمک خانم برسد یا به آن نفوذ کند.
آزمایشگاه تخصصی پاتوبیولوژی کوثر، مفتخر به اخذ ایزو 15189، ایزو 10002 و ایزو 9001 اتحادیه اروپا، تحت نظر دکتر علی آیت اللهی، متخصص پاتولوژی آناتومیکال و کلینیکال، بالغ بر هزار مورد از آزمایشات مختلف، در زمینه های پاتولوژی، ژنتیک و بالینی را تحت پوشش قرار می دهد. (طرف قرارداد بیمه های پایه و اکثر بیمه های مکمل درمان) همچنین مشاوره ژنتیک به صورت رایگان در این مرکز توسط متخصصین ارائه می گردد.
آدرس: مشهد –وکیل آباد – بلوار کوثر – بین کوثر 2 و 4 – ساختمان پزشکان فارابی – طبقه منفی یک شماره تماس: 051-38840404 و 051-38820202 و 09028840404