موارد مصرف قرص ناپروکسن
از ناپروکسن و ناپروکسن سدیم برای تسکین انواع گوناگونی از دردها استفاده میشود. ناپروکسن کاهندهٔ تب بسیار خوبی نیز به شمار میرود. بعضی از مواردی که در آنها معمولا از ناپروکسن استفاده میشود، عبارتاند از:
- اُستئوآرتریت (Osteoarthritis)؛
- آرتریت روماتوئید یا روماتیسم مفصلی؛
- دندانپزشکی و دندان درد؛
- اسپوندیلیت آنکیلوزان یا روماتیسم ستون فقرات (Ankylosing spondylitis)؛
- نقرس حاد؛
- دیسمنوره (Dysmenorrhea) یا قاعدگی دردناک؛
- تب؛
- درد و التهاب عضلانی عمومی مانند کمردرد؛
- سردردها.
کودکان نیز میتوانند ناپروکسن مصرف کنند. کودکانی که سن آنها ۱۲ سال یا بیشتر است، میتوانند از محصولات بدون نسخهٔ (OTC) ناپروکسن استفاده کنند. در موارد زیر نیز میتوان از بعضی از فرمولاسیونهای تجویزی ناپروکسن برای کودکان زیر ۱۲ سال (حتی تا ۲ ساله) استفاده کرد:
- تب؛
- درد خفیف تا متوسط؛
- آرتریت روماتوئید نوجوانان.
استفاده از هریک از انواع ناپروکسن در کودکان زیر ۱۲ سال حتما باید با تجویز پزشک باشد.
در سالمندان نیز ناپروکسن باید با احتیاط و در پایینترین دوز ممکن مصرف شود، بهویژه سالمندانی که در معرض خطر خونریزی معده یا روده قرار دارند یا در گذشته دچار این خونریزیها شدهاند.
نکات مهم پیش از مصرف ناپروکسن
اگر به ناپروکسن حساسیت دارید یا در گذشته پس از مصرف آسپرین یا یکی از داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی دچار حملهٔ آسم و یا واکنش آلرژیک شدید شدهاید، نباید ناپروکسن مصرف کنید.
در موارد زیر باید از پزشک یا داروساز بپرسید که آیا مصرف ناپروکسن برای شما بیخطر است یا خیر.
- ابتلابه بیماری قلبی، فشار خون بالا، کلسترول بالا، دیابت یا مصرف سیگار؛
- داشتن سابقهٔ حمله قلبی، سکته مغزی یا لخته شدن خون؛
- سابقهٔ ابتلابه زخم معده یا خونریزی معده؛
- بیماری های کبدی یا کلیوی؛
- احتباس مایعات (fluid retention، تجمع مایعات در بافتهای بدن).
مصرف ناپروکسن در طول ۳ ماههٔ آخر دوران بارداری میتواند به جنین آسیب برساند. اگر باردار هستید، پیش از مصرف این دارو با پزشک خود مشورت کنید. این دارو میتواند در تخمکگذاری اختلال ایجاد کند و موجب ناباروری موقتی شود.
ناپروکسن میتواند وارد شیر مادر شود و ممکن است برای کودک شیرخوار عوارض جانبی داشته باشد. بنابراین نباید در دوران شیردهی از این دارو استفاده کنید.
کودکان زیر ۲ سال نباید از ناپروکسن استفاده کنند. هرگز بدون تجویز پزشک این دارو را به کودکان ندهید.
روش مصرف شربت و قرص ناپروکسن
ناپروکسن را دقیقا طبق دستورات موجود روی قوطی یا بستهبندی دارو یا طبق دستورات پزشک خود مصرف کنید. هرگز از این دارو در مقادیر بیشتر یا برای مدت طولانیتری از مقدار یا دورهٔ زمانی توصیهشده استفاده نکنید. همیشه این دارو را در پایینترین دوزی استفاده کنید که برای درمان بیماری شما مؤثر است.
هرگز قرص ناپروکسن را خُرد یا نصف نکنید. آن را نجوید و فقط بهصورت کامل ببلعید.
پیش از اندازهگیری دوز شربت (سوسپانسیون خوراکی)، آن را تکان دهید. داروی مایع را با استفاده از سُرنگ تعیین دوز موجود در بستهبندی یا قاشق یا فنجان مخصوص اندازهگیری دوز دارو اندازهگیری کنید. اگر ابزاری برای اندازهگیری دوز دارو ندارید، یکی از ابزارهای سنجش دوز دارو را از داروخانه تهیه کنید.
اگر از دارویی با برند، میزان اثرگذاری و قدرت، یا فرم دیگری استفاده میکنید، ممکن است لازم باشد دوز دارو را نیز تغییر دهید. اگر درمورد نوع ناپروکسنی که استفاده میکنید، سؤالی برایتان پیش آمده است با دکتر داروساز صحبت کنید.
اگر مصرفکنندهٔ این دارو کودک است، در صورت ایجاد هرگونه تغییری در وزن کودک، این مسئله را به پزشک اطلاع دهید، زیرا دوز ناپروکسن در کودکان بر اساس وزن آنها مشخص میشود و هرگونه تغییری در وزن کودک میتواند روی دوز داروی او تأثیر بگذارد.
ناپروکسن را در دمای اتاق و دور از رطوبت، گرما و نور نگهداری کنید و پس از مصرف، در بطری دارو را محکم ببندید.
فراموش کردنِ یک دوز مصرف قرص ناپروکسن
اگر باید ناپروکسن را فقط در مواقع لزوم مصرف کنید، نیازی نیست که مصرف آن طبق برنامهای زمانبندیشده باشد. ولی اگر باید این دارو را در ساعتهای مشخص و طبق زمانبندی مصرف کنید، در صورت فراموش کردن یک نوبت دارو، بهمحض اینکه متوجه شدید، دوز داروی فراموششده را مصرف کنید. ولی اگر به زمان مصرف دوز بعدی نزدیک شدهاید، دوز فراموششده را حذف کنید. هرگز برای جبران دوز فراموششده، داروی اضافه مصرف نکنید.
اُوِردوز دارو
در صورت اوردوز دارو باید با مرکز اورژانس (با شمارهٔ ۱۱۵) یا مرکز ملی اطلاعرسانی داروها و سموم (با شمارهٔ ۱۴۹۰) تماس بگیرید. عوارض رایج اوردوز این دارو عبارتند از:
- معدهدرد شدید؛
- خوابآلودگی شدید؛
- تشنج؛
- مشکلات تنفسی؛
- از هوش رفتن.
کارهایی که در زمان مصرف ناپروکسن باید از آنها پرهیز کنیم
در زمان مصرف ناپروکسن از نوشیدن الکل پرهیز کنید، زیرا خطر خونریزی معده را افزایش میدهد. از مصرف آسپرین نیز خودداری کنید.
پیش از مصرف داروهای دیگر برای درد، آرتروز، تب یا تورم با پزشک خود صحبت کنید. زیرا بسیاری از داروهایی که بدون نیاز به نسخهٔ پزشک عرضه میشوند، دارای آسپرین، سالیسیلات (salicylates) یا سایر داروهای مشابه ناپروکسن (مانند ایبوپروفن یا کتوپروفن) هستند. مصرف همزمان بعضی از داروها موجب میشود که مقدار بسیار زیادی از یک نوع دارو را وارد بدن خود کنید.
پیش از استفاده از داروهای ضداسید معده با پزشک خود مشورت کنید و فقط از داروی ضداسیدی استفاده کنید که پزشک به شما توصیه میکند. زیرا بعضی از داروهای ضداسید معده موجب سختتر شدن جذب ناپروکسن در بدن میشوند.
پرهیز از مصرف در دوران بارداری
در دوران بارداری پیش از مصرف هر دارو حتما باید با پزشک خود صحبت کنید. معمولا بیشتر پزشکان برای دردهای خفیف و سردردهای زنان باردار، مصرف استامینوفن (تیلنول) را توصیه میکنند.
در اواخر دوران بارداری (معمولا در طول سهماههٔ سوم) باید از مصرف ناپروکسن (و تمام داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی دیگر) پرهیز کنید، زیرا میتواند موجب بسته شدن زودرسِ مجرای شریانی شود که ممکن است منجر به نارسایی قلب یا بطن راست و مرگ جنین شود.
گاهی مصرف ناپروکسن یا سایر داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی در سهماههٔ سوم بارداری (معمولا از هفتهٔ ۲۸ تا زایمان) موجب آسیب و زایمان پیش از موعد میشود. اگر در سهماههٔ سوم بارداری هریک از داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی را مصرف کردهاید (بهویژه اگر آن دارو را بیش از یک دوز یا در دوزهای بالایی مصرف کردهاید) فورا به پزشک خود اطلاع دهید.
آزمایشگاه تخصصی پاتوبیولوژی کوثر، مفتخر به اخذ ایزو 15189، ایزو 10002 و ایزو 9001 اتحادیه اروپا، تحت نظر دکتر علی آیت اللهی، متخصص پاتولوژی آناتومیکال و کلینیکال، بالغ بر هزار مورد از آزمایشات مختلف، در زمینه های پاتولوژی، ژنتیک و بالینی را تحت پوشش قرار می دهد. (طرف قرارداد بیمه های پایه و اکثر بیمه های مکمل درمان) همچنین مشاوره ژنتیک به صورت رایگان در این مرکز توسط متخصصین ارائه می گردد.
آدرس: مشهد –وکیل آباد – بلوار کوثر – بین کوثر 2 و 4 – ساختمان پزشکان فارابی – طبقه منفی یک شماره تماس: 051-38840404 و 051-38820202 و 09028840404