کیست اپیدرموئید چیست؟
کیست اپیدرموئید معمولاً توده ای بدون خطر در زیر پوست است که رشد آهسته ای دارد. این کیست ها اغلب در نقاطی با موهای زیاد مانند پوست سر، صورت، بدن، بالای کمر یا کشاله ران ظاهر می شوند و اندازه آنها از ½ اینچ تا چند اینچ متفاوت است. برخی از افراد ممکن است درمرکز کیست های خود یک منفذ بزرگ داشته باشند که از شایع ترین نوع کیست های پوستی می باشد.
کیست چربی با کیست اپیدرموئید فرق دارد و کمتر شایع هستند. کیست های چربی واقعی در غدد چربی شروع می شوند. غدد چربی در پوست، یک ماده روغنی به نام سبوم ترشح می کنند. سبوم، باعث چرب شدن پوست می شود و به سلامت آن کمک می کند. کیست های ایپدرمال می توانند ثابت باقی بمانند یا به طور مداوم رشد کنند. گاهی اوقات این کیست ها ملتهب، دردناک یا قرمز می شوند و به طور ناگهانی باز یا پاره می شوند و خطر عفونت را به دنبال دارند.
Table of Contents
Toggleعامل بروز کیست اپیدرموئید چیست؟
پوست چندین لایه دارد و خارجی ترین لایه محافظ پوست، اپیدرمیس نامیده می شود. سلولهایی که لایه خارجی پوست را تشکیل می دهند، به آرامی ریزش می کنند و با سلولهای جدیدتر در سطح پوست جایگزین می شوند. بیشتر کیست های اپیدرموئید، زمانی ایجاد می شوند که سلولهای اپیدرمال در زیر سطح پوست حرکت می کنند یا به جای ریزش با آن پوشانده می شوند. این سلول ها مانند روند طبیعی پوست به تکثیر شدن ادامه می دهند، سپس در اطراف خود یک دیواره (کیست) تشکیل می دهند و مایعات طبیعی پوست به نام کراتین را ترشح می کنند. کراتین، ماده ای زرد رنگ است که ممکن است از کیست خارج شود.
این شرایط ممکن است یک اختلال رشدی باشد اما اغلب بر اثر آسیب به پوست اتفاق می افتد. کیست اپیدرموئید اغلب در اطراف فولیکول های مو یافت می شود. این فولیکول ها مانند کیست هستند، اما دارای دهانه نیز هستند. روغن های طبیعی روانکاری کننده برای مو، از طریق این دهانه ها وارد می شوند. یک کیست زمانی ایجاد می شود که دهانه فولیکول مو مسدود یا ملتهب می شود. این شرایط اغلب زمانی رخ می دهد که فولیکول های مو بر اثر خراشیدن یا زخم شدن دچار آسیب می شوند.
علائم کیست های اپیدرموئید چه چیزی هستند؟
علائم کیست اپیدرمال شامل موارد زیر می شود:
- احساس برجستگی درست در زیر پوست
- کیست ممکن است درد داشته باشد.
- ممکن است با بوی بد همراه باشد.
- ممکن است ملتهب یا قرمز باشد.
- کیست ممکن است مایعات یا مواد غلیظ ترشح کند.
علائم کیست اپیدرموئید ممکن است شبیه به دیگر مشکلات پوستی باشد. همیشه برای تشخیص دقیق با پزشک خود مشوررت کنید.
کیست اپیدرموئید چگونه تشخیص داده می شود؟
پزشک اغلب می تواند با معاینه، کیست اپیدرمال را تشخیص دهد. پزشک از پوست نمونه برداری کرده و آن را در زیر میکروسکوپ بررسی می کند.
کیست اپیدرموئید چگونه درمان می شود؟
کیست اپیدرموئید اغلب بدون هیچ درمانی از بین می رود. اگر کیست خود به خود ترشح کند، ممکن است مجدداً عود کند. اکثر کیست ها هیچ مشکلی ایجاد نمی کنند یا نیازی به درمان ندارند. اما اگر یک کیست به هر دلیلی موجب نگرانی شما شده، به پزشک مراجعه کنید. کیست های اپیدرمال با یک جراحی ساده و برداشتن کیست و دیواره آن قابل درمان هستند.
عوارض احتمالی کیست اپیدرموئید
کیست اپیدرموئید ممکن است خود به خود رفع شود. این کیست ها اغلب درد ندارند، مگر اینکه ملتهب یا عفونی شوند. کیست اپیدرمالی که ملتهب باشد ممکن است به تزریق استروئیدی نیاز داشته باشد. این تزریق می تواند التهاب را کاهش دهد و نیازی به تخلیه شدن کیست نباشد. اما کیست های عفونی ممکن است به برش و تخلیه شدن نیاز داشته باشند.
برای انجام این کار، پزشک در بالای کیست یک حفره ایجاد می کند و مواد داخل آن را خارج می کند. کیست های بزرگ بعد از این عمل ممکن است دوباره برگردند و نیاز به جراحی داشته باشند. اگر کیست ملتهب، حساس، بزرگ یا عفونی شود ممکن است نیاز به آنتی بیوتیک و سپس جراحی داشته باشد.
آیا کیست های اپیدرمال قابل پیشگیری هستند؟
هیج راه شناخته شده ای برای پیشگیری از کیست های اپیدرمال وجود ندارد. اما اگر آن را فشار ندهید، سوزن وارد آن نکنید یا آن را باز نکنید، می توانید از عفونت و زخم شدن کیست پیشگیری کنید. اگر کیست به شدت ملتهب یا عفونی شود، شما باید تحت درمان قرار گیرید.
در موارد زیر فورا با پزشک تماس بگیرید:
- التهاب، قرمزی یا درد
- ترشح چرک از کیست
نکات کلیدی در مورد کیست اپیدرموئید:
- کیست اپیدرموئید معمولاً توده ای بدون خطر در زیر پوست است که رشد آهسته ای دارد.
- این کیست ها اغلب در نقاطی مانند پوست سر، صورت، بدن، پایین کمر یا کشاله ران ظاهر می شوند که موی بیشتری دارند.
- کیست های اپیدرمال اغلب بدون درمان از بین می روند. اگر کیست خود به خود ترشح کند، ممکن است مجدداً عود کند.
- اکثر کیست ها هیچ مشکلی ایجاد نمی کنند یا نیاز به درمان ندارند. این کیست ها اغلب دردناک نیستند، مگر اینکه ملتهب یا عفونی شوند.
- اگر کیست به هر دلیلی موجب نگرانی شما شده می توانید به پزشک مراجعه کنید تا آن را با یک جراحی ساده خارج کند.
اقدامات بعدی:
نکاتی که به شما کمک می کنند از ملاقات با پزشک بیشترین بهره را ببرید:
- دانستن دلیل مراجعه به پزشک
- قبل از ملاقات با پزشک، سؤالات خود را یادداشت کنید.
- فردی همراه با شما باشد تا در پرسیدن سؤالات به شما کمک کند و گفته های پزشک را به شما یادآوری کند.
- در مطب پزشک نام تشخیص جدید، داروها، درمان ها یا آزمایشات را یادداشت کنید. همچنین دستورالعمل های جدید پزشک را بنویسید.
- شما باید دلیل تجویز دارو یا درمان جدید را بدانید. همچنین با عوارض جانبی داروها آشنایی داشته باشید.
- شما باید بدانید چرا یک آزمایش یا رویکرد به شما توصیه می شود و نتایج آن چه کمکی به شما می کند.
- شما باید بدانید اگر دارویی را مصرف نکنید یا آزمایشی را انجام ندهید، چه عواقبی در انتظار شماست.
آزمایشگاه تخصصی پاتوبیولوژی کوثر، مفتخر به اخذ ایزو 15189، ایزو 10002 و ایزو 9001 اتحادیه اروپا، تحت نظر دکتر علی آیت اللهی، متخصص پاتولوژی آناتومیکال و کلینیکال، بالغ بر هزار مورد از آزمایشات مختلف، در زمینه های پاتولوژی، ژنتیک و بالینی را تحت پوشش قرار می دهد. (طرف قرارداد بیمه های پایه و اکثر بیمه های مکمل درمان) همچنین مشاوره ژنتیک به صورت رایگان در این مرکز توسط متخصصین ارائه می گردد.
آدرس: مشهد –وکیل آباد – بلوار کوثر – بین کوثر 2 و 4 – ساختمان پزشکان فارابی – طبقه منفی یک شماره تماس: 051-38840404 و 051-38820202 و 09028840404
آزمایشگاه تخصصی کوثر با برخورداری از تجهیزات و پرسنل مجرب ، قادر به انجام خدمات نمونه گیری در منزل در مشهد می باشد.