سوالات رایج درباره آزمایش پاپ اسمیر
۱. آزمایش پاپ اسمیر چیست؟
تست پاپ اسمیر یک نوع روش غربالگری است که با استفاده از یک برس کوچک سلولهایی از سطح دهانه رحم و اطراف آن جدا میشوند. این بافت در آزمایشگاه زیر میکروسکوپ از نظر هر نوع تغییرات سلولی و احتمال سرطان دهانه رحم بررسی میشود. همچنین شرایط دیگری مانند عفونت و التهاب را میتوان با این آزمایش تشخیص داد. متخصص زنان برای انجام تست پاپ اسمیر از تجهیزاتی استفاده میکند تا به راحتی نمونه را جدا کند.
۲. چه افرادی به آزمایش پاپ اسمیر نیاز دارند؟
این آزمایش برای زنانی که از نظر جنسی فعال هستند، ضروری است. زنان ۲۱ تا ۲۹ سال باید هر سه سال یکبار این آزمایش را انجام دهند. برای زنان بالای ۳۰ سال لازم است ویروس پاپیلومای انسانی نیز در آزمایش بررسی شود. درصورتیکه مشکلی در نتیجه آزمایش گزارش نشود، تا سن ۶۵ سالگی باید هر ۵ سال یکبار آزمایش را تکرار کرد.
۳. چه افرادی به تکرار آزمایش پاپ اسمیر نیاز دارند؟
اگر در آزمایش مورد غیرطبیعی مشاهده شود، نیاز به تکرار آزمایش است. برای خانمهای زیر ۲۵ سال باید ۶ ماه تا یک سال بعد از انجام تست، دوباره آزمایش تکرار شود تا نتایج غیرمعمول بررسی شوند. در خانمهای بالای ۲۵ سال ممکن است علاوه بر تکرار این آزمایش، آزمایش HPV نیز انجام شود.
۴. قبل از تست پاپ اسمیر چه نکاتی را رعایت کنیم؟
حداقل دو روز قبل از انجام تست از آمیزش جنسی یا دوش واژینال خودداری کنید. داروهای واژینال، فومهای اسپرم کش و انواع کرمها نیز میتوانند سلولهای غیرطبیعی را از بین ببرند و در نتیجه آزمایش تغییر ایجاد کنند. همچنین بهتر است در دوره پریود آزمایش پاپ اسمیر انجام ندهید. این تست را به بعد از اتمام پریود موکول کنید.
۵. چگونه برای آزمایش پاپ اسمیر آماده شویم؟
به مدت دو روز قبل از انجام تست آمیزش جنسی نداشته باشید. حمام کردن مشکلی ندارد. اما ۲۴ ساعت قبل از انجام آزمایش نباید حمام کنید. شیو کردن موهای زائد ناحیه تناسلی ضرورت ندارد. اما اگر راحتتر هستید که آنها را شیو کنید، موردی ندارد. در روز آزمایش میتوانید هر نوع لباسی بپوشید. فقط دقت داشته باشید که باید لباس زیر و شلوار خود را دربیاورید.
نحوه گرفتن آزمایش پاپ اسمیر به چه صورت است؟
یکی از سوالات رایج درباره آزمایش پاپ اسمیر نحوه انجام این تست است. پزشک ابتدا اسپکولوم را در واژن قرار میدهد. اسپکولوم یک ابزار فلزی یا پلاستیکی است که در واژن قرار گرفته و دیوارههای واژن را از هم جدا میکند. پس از باز شدن دهانه واژن، متخصص با یک کاردک یا برس کوچک بهآرامی مقداری از سلولهای این بافت را جدا کرده و در ظرفی مخصوص قرار میدهد.
۷. آزمایش پاپ اسمیر برای چیست؟
از این آزمایش برای تعیین هر نوع تغییر در سلولهای دیواره دهانه رحم استفاده میشود. با استفاده از تست پاپ اسمیر میتوان احتمال ابتلا به سرطان دهانه رحم را تشخیص داد. همچنین عفونت و التهاب در این تست مشخص میشود. اگر پزشک آزمایش HPV تجویز کرده باشد، پس از نمونهبرداری در پاپ اسمیر، نمونه از نظر وجود هر نوع ویروس پاپیلومای انسانی بررسی میشود.
۸. آیا باید ابزار تست پاپ اسمیر را تهیه کنم؟
ابزار تست پاپ اسمیر شامل اسپکولوم و برس کوچک آن قابل تهیه است. اما نیازی نیست آن را از قبل تهیه کنید. پزشک در مطب یا کلینیک این ابزار را داشته و برای انجام آزمایش استفاده میکند. دقت داشته باشید که پزشک اسپکولوم را از بستهبندی خارج کرده یا نوع فلزی آن را کاملا استریل کند.
۹. آزمایش پاپ اسمیر چه چیزی را نشان می دهد؟
در این آزمایش تغییرات سلولی در این ناحیه بررسی میشود. هر نوع تغییر سلولی ممکن است در صورت عدم درمان به سرطان دهانه رحم منجر شود. همچنین این آزمایش برای تشخیص عفونت و ویروس HPV کاربرد دارد.
۱۰. آیا پاپ اسمیر همان معاینه لگن است؟
یکی از سوالات رایج درباره آزمایش پاپ اسمیر تفاوت آن با معاینه لگن است. برخی افراد بهاشتباه این دو روش را یکسان تلقی میکنند. اما در معاینه لگن یک معاینه معمولی انجام میدهد. برای تشخیص علت خونریزی، ترشح غیرطبیعی یا هر مورد دیگری قسمت بیرونی واژن و داخل دهانه واژن بررسی میشود. پزشک ممکن است برای معاینه با دست از اسپکولوم هم استفاده کند. اما در آزمایش پاپ اسمیر هدف بررسی تغییرات سلولی است.
اگرچه این دو آزمایش یکسان نیستند، اما هر دو مولفههای ضروری برای سلامتی یک خانم هستند. البته دلایل ضرورت آنها با هم متفاوت است. معاینه لگن بیشتر به سلامت واژن و لگن مربوط میشود. در حالی که آزمایش پاپ اسمیر به دنبال تغییرات غیرطبیعی سلولی است.
۱۱. آزمایش پاپ اسمیر درد دارد؟
این آزمایش درد ندارد. اما برای افرادی که بار اول آن را انجام میدهند، ممکن است کمی حس ناراحتی ایجاد کند. برخی خانمها درد آن را شبیه به نیشگون کوچک گزارش دادهاند. بهطورکلی آستانه تحمل درد افراد متفاوت بوده و ممکن است برخی زنان کمی درد حس کنند.
۱۲. هزینه پاپ اسمیر ۱۴۰۱ چقدر است؟
هزینه تست پاپ اسمیر در سال ۱۴۰۱ بین ۱۰۰ تا ۴۰۰ هزار تومان متغیر است. این هزینه به نوع آزمایش و تعداد فاکتورهای مورد بررسی بستگی دارد. اگر شخص بخواهد انواع ویروس پاپیلومای انسانی را نیز آزمایش کند، هزینه افزایش پیدا میکند. در این میان نباید هزینه ویزیت پزشک و انجام آزمایش را فراموش کرد. معمولا ویزیت متخصص حدود ۱۰۰ هزار تومان و هزینه نمونهبرداری به همراه تجهیزات نیز حدود ۱۰۰ هزار تومان میشود.
۱۳. آیا برای کاهش درد پاپ اسمیر می توان از بی حس کننده استفاده کرد؟
درصورتیکه نمیتوانید درد نمونهبرداری را تحمل کنید میتوانید از مسکن استفاده کنید. اما استفاده از روانکننده یا بیحسکننده ممکن است در نتیجه آزمایش تاثیر داشته باشد. یکی از راههایی که میتوان درد را کاهش داد، استفاده از اسپکولوم کوچکتر است.
۱۴. چه مواردی در زمان پاپ اسمیر احساس ناراحتی را بیشتر می کند؟
ایجاد فشار به دلیل ترس از درد یا تروما گذشته میتواند درد را افزایش دهد. به همین دلیل باید سعی کنید، آرامش خود را حفظ کنید. اگر اسپکولوم شما را اذیت میکند، از پزشک بخواهید سایز کوچکتر را امتحان کند.
۱۵. آزمایش پاپ اسمیر معمولا چقدر طول می کشد؟
معمولا این آزمایش در مطب متخصص زنان یا کلینیک انجام میشود. حدود ۱۰ الی ۲۰ دقیقه زمان میبرد تا نمونه از بافت رحم برداشته شود. گاهی حتی ممکن است این آزمایش زمان کمتری بگیرد.
در آزمایش پاپ اسمیر چه چیزهایی مشخص می شود؟
در این آزمایش کلیه تغییرات سلولی در بافت دهانه رحم مشخص میشود. این تغییرات سلولی میتوانند زنگ خطری برای سرطان دهانه رحم باشند. به همین دلیل باید نتیجه غیرطبیعی در آزمایش را جدی گرفت.
۱۷. آزمایش پاپ اسمیر چند روز بعد از پریود انجام می شود؟
این آزمایش را میتوان در هر زمانی انجام داد. اما بهترین زمان برای انجام تست پاپ اسمیر حداقل ۵ روز بعد از پایان پریود است. بهتر است آزمایش را در زمان پریود انجام ندهید.
۱۸. انجام آزمایش پاپ اسمیر برای دوشیزدگان هم ممکن است؟
این آزمایش را نمیتوان برای دختران مجرد انجام داد. زیرا لازم است اسپکولوم وارد دهانه رحم شود و پرده بکارت را پاره میکند. اما گاهی به دلیل احتمال سرطان دهانه رحم پزشک مجبور است، این آزمایش را برای دختران مجرد انجام دهد. برخی افراد تصور میکنند، احتمال ایجاد سرطان دهانه رحم فقط بعد از رابطه جنسی و تماس با ویروس HPV وجود دارد. اما در واقعیت اینطور نیست و گاهی بدون رابطه جنسی این نوع سرطان ایجاد میشود.
۱۹. آزمایش پاپ اسمیر مردان چیست؟
برای تشخیص سرطان مقعد از آزمایشی به نام تست پاپ اسمیر مقعد استفاده میشود. این آزمایش هم برای خانمها و هم برای آقایان انجام میشود. به این طریق که سلولهایی از ناحیه مقعد جدا شده و بافت نمونهبرداری شده به آزمایشگاه فرستاده میشود. در آزمایشگاه تغییرات سلولی در این بافت مورد بررسی قرار میگیرد.
۲۰. چند وقت یک بار باید آزمایش پاپ اسمیر بدهم؟
اگر سن شما بین ۲۱ تا ۲۹ سال است، هر سه سال یکبار این آزمایش را انجام دهید. افراد بالای ۳۰ سال باید علاوه بر آزمایش پاپ اسمیر، آزمایش HPV هم بدهند. این آزمایش را میتوان هر ۵ سال یکبار تکرار کرد. بعد از ۶۵ سالگی میتوان با صلاحدید پزشک انجام تست پاپ اسمیر را متوقف کرد.
۲۱. آیا خونریزی بعد از آزمایش پاپ اسمیر طبیعی است؟
گاهی ممکن است بعد از تست پاپ اسمیر شخص دچار گرفتگی و خونریزی خفیف شود. این حالت طبیعی بوده و در مدتزمان کوتاهی خونریزی برطرف میشود. اما اگر خونریزی شما یا احساس گرفتگی در زیر شکم شدید است، باید به متخصص مراجعه کنید تا معاینات لازم انجام شود.
۲۲. بهترین زمان برای انجام آزمایش پاپ اسمیر کی است؟
بهترین زمان برای انجام این تست حداقل ۵ روز بعد از پریود است. شما میتوانید در زمان پریود هم این آزمایش را انجام دهید. اما بهتر است در دوره قاعدگی تست انجام نشود.
۲۳. اگر در زمان آزمایش پاپ اسمیر پریود بودم چه کنم؟
گاهی پزشک مجبور است در زمان پریود این آزمایش را از شخص بگیرد. اما انجام آزمایش در دوره قاعدگی به دلیل جریان سنگین خون ممکن است باعث نتیجه نادرست شود. این احتمال وجود دارد که به دلیل خونریزی، در نمونه پاپ اسمیر سلولهای غیرطبیعی بهخوبی دیده نشوند و نتیجه منفی آزمایش کاذب باشد.
۲۴. جواب آزمایش پاپ اسمیر چند روز طول می کشد؟
دریافت نتیجه آزمایش به آزمایشگاه موردنظر بستگی دارد. در برخی آزمایشگاهها ممکن است نتیجه ۳ روزه آماده شود. اما در برخی دیگر از آزمایشگاهها بیش از یک هفته طول میکشد.
۲۵. جواب آزمایش پاپ اسمیر را چگونه بخوانیم؟
یکی از سوالات رایج درباره آزمایش پاپ اسمیر خواندن نتیجه آن است. جواب آزمایش یکی از سه مورد طبیعی، نامشخص و غیرطبیعی است. اگر در جواب آزمایش کلمه Normal نوشته شده باشد، به معنای منفی بودن آزمایش است. در این حالت هیچ تغییر سلولی در دهانه رحم مشاهده نشده است.
اگر در جواب آزمایش کلمه Unclear (ASC-US) نوشته شده باشد، به معنای نامشخص بودن جواب است. به این معنی که غیرطبیعی بودن سلولهای دهانه رحم ممکن است به دلیل ویروس hpv باشد یا دلیل دیگری داشته باشد. گاهی ممکن است تغییرات به علت بارداری، یائسگی یا عفونت ایجاد شده باشد.
اگر در آزمایش کلمه Abnormal نوشته شده است، به معنای وجود سلولهای غیرطبیعی است. البته به این معنا نیست که دچار سرطان دهانه رحم شدهاید. میتواند به معنای ابتلا به ویروس پاپیلومای انسانی از نوع درجه پایین یا درجه بالا باشد.
۲۶. تا چه زمانی می توان از آزمایش پاپ اسمیر استفاده کرد؟
معمولا پزشکان این آزمایش را تا سن ۶۵ سالگی توصیه میکنند. اگر در آزمایشها نتیجه غیرطبیعی دیده نشود، هر سه سال یکبار و گاهی هر ۵ سال یکبار انجام تست کافی است.
۲۷. آیا پاپ اسمیر برای اچ پی وی انجام می شود؟
برای انجام آزمایش اچ پی وی باید نمونهبرداری پاپ اسمیر انجام شود. سپس نمونه برای تشخیص ویروس به آزمایشگاه ارسال میشود. هزینه آزمایش اچ پی وی نسبت به آزمایش پاپ اسمیر بالاتر است.
۲۸. آیا آزمایش پاپ اسمیر خطر دارد؟
این آزمایش خطری برای شخص ندارد. ممکن است بعد از آزمایش دچار گرفتگی یا کمی خونریزی شوید، اما معمولا این عوارض بسیار کوتاهمدت بوده و از بین میروند.
۲۹. شرایط دادن آزمایش پاپ اسمیر چیست؟
از دیگر سوالات رایج درباره آزمایش پاپ اسمیر، شرایط انجام آن است. برای انجام این آزمایش بهتر است از زمان قاعدگی شما حداقل ۵ روز گذشته باشد. میتوانید برای انجام این تست موهای زائد خود را شیو کنید. اما ضرورتی برای آن وجود ندارد. تجهیزات موردنیاز برای پاپ اسمیر نیز توسط پزشک تهیه میشود.
۳۰. تست پاپ اسمیر را کجا نگهداری کنیم؟
تست پاپ اسمیر بعد از نمونهبرداری در دمای اتاق یا دمای یخچال نگهداری میشود. پاپ اسمیر نیازی به نگهداری در فریزر یا بستهبندی با یخ ندارد.
۳۱. علت خونریزی بعد از تست پاپ اسمیر چیست؟
به دلیل ایجاد خراش با برس مخصوص تست پاپ اسمیر و حساس بودن این ناحیه احتمال کمی خونریزی وجود دارد. خونریزی خفیف کاملا طبیعی بوده و جای نگرانی ندارد. اما اگر خونریزی شما شدید شد، باید به پزشک اطلاع دهید.
۳۲. آیا بعد از برداشتن رحم نیاز به تست پاپ اسمیر است؟
اگر جراحی هیسترکتومی کامل انجام شده و کل رحم و دهانه رحم برداشته شده است، نیازی به انجام تست پاپ اسمیر نیست. اما اگر هیسترکتومی جزئی است، باید تست را مطابق برنامه قبل ادامه داد.
آزمایشگاه تخصصی پاتوبیولوژی کوثر، مفتخر به اخذ ایزو 15189، ایزو 10002 و ایزو 9001 اتحادیه اروپا، تحت نظر دکتر علی آیت اللهی، متخصص پاتولوژی آناتومیکال و کلینیکال، بالغ بر هزار مورد از آزمایشات مختلف، در زمینه های پاتولوژی، ژنتیک و بالینی را تحت پوشش قرار می دهد. (طرف قرارداد بیمه های پایه و اکثر بیمه های مکمل درمان) همچنین مشاوره ژنتیک به صورت رایگان در این مرکز توسط متخصصین ارائه می گردد.
آدرس: مشهد –وکیل آباد – بلوار کوثر – بین کوثر 2 و 4 – ساختمان پزشکان فارابی – طبقه منفی یک شماره تماس: 051-38840404 و 051-38820202 و 09028840404