علل افت قند خون چیست؟

هیپوگلیسمی وقتی اتفاق میافتد که سطح قند خون (گلوکز) پایینتر از حد طبیعی باشد. این اختلال دلایل مختلفی دارد. شایعترین آن، عارضه جانبی داروهایی است که برای درمان دیابت استفاده میشود.
تنظیم قند خون
هنگام غذا خوردن، بدن کربوهیدراتها را از طریق مواد غذایی (از جمله نان، برنج، ماکارونی، سبزیجات، میوه و محصولات لبنی) به مولکولهای مختلف قند از جمله گلوکز تجزیه میکند.
گلوکز، منبع اصلی انرژی بدن، با کمک انسولین (هورمونی که توسط لوزالمعده ترشح میشود) وارد سلولهای بیشتر بافتها میشود. انسولین باعث میشود گلوکز وارد سلولها شود و سوخت مورد نیاز سلولها را تأمین کند. گلوکز اضافی در کبد و ماهیچهها به صورت گلیکوژن ذخیره میشود.
اگر چندین ساعت غذا نخوردهاید و قند خون کاهش یابد، هورمون دیگری از پانکراس به کبد هشدار میدهد تا گلیکوژن ذخیره شده را تجزیه و گلوکز را در جریان خون آزاد کند. این باعث میشود تا دوباره غذا بخورید و قند خون در حد طبیعی باقی بماند.
بدن توانایی ساخت گلوکز را نیز دارد. این روند به طور عمده در کبد و همچنین در کلیهها نیز رخ میدهد.
دلایل احتمالی همراه با دیابت
اگر مبتلا به دیابت هستید، ممکن است بدن انسولین کافی تولید نکند (دیابت نوع ۱) یا ممکن است نسبت به آن واکنش کمتری نشان دهد (دیابت نوع ۲). در نتیجه، گلوکز تمایل به تجمع در جریان خون دارد و میتواند به سطح بالا و خطرناکی برسد. برای رفع این مشکل، ممکن است انسولین یا داروهای دیگری برای کاهش قند خون مصرف کنید.
اما انسولین زیاد یا داروهای دیابت دیگر ممکن است باعث شود سطح قند خون خیلی پایین بیاید و باعث هیپوگلیسمی شود. در صورتی که بعد از مصرف داروی دیابت کمتر از حد معمول غذا بخورید یا بیشتر از حد معمول ورزش کنید، ممکن است هیپوگلیسمی ایجاد شود.
علل احتمالی، بدون دیابت
کمبود قند خون در افراد فاقد دیابت خیلی شایع نیست. علل می تواند موارد زیر را شامل شود:
• داروها
مصرف داروی دیابت خوراکی شخص دیگری به طور تصادفی یک دلیل احتمالی هیپوگلیسمی است. سایر داروها میتوانند باعث ایجاد هیپوگلیسمی بخصوص در کودکان یا در افراد مبتلا به نارسایی کلیه شوند. یک نمونه کینین (Qualaquin) است که برای درمان مالاریا استفاده میشود.
• نوشیدن زیاد الکل
نوشیدن زیاد و بدون خوردن (غذا) میتواند کبد را از انتشار گلوکز ذخیره شده به جریان خون منع کند و باعث هیپوگلیسمی شود.
• برخی از بیماریهای بحرانی
بیماریهای شدید کبدی مانند هپاتیت شدید یا سیروز میتواند باعث هیپوگلیسمی شوند. اختلالات کلیوی که عدم دفع کارآمد داروها را در پی دارد، به دلیل تجمع آن داروها میتواند بر میزان گلوکز تأثیر بگذارد.
• گرسنگی طولانی مدت
همانطور که در اختلال خوردن بیاشتهایی عصبی رخ میدهد، در کاهش موادی که بدن برای ساخت گلوکز نیاز دارد، نقش دارد.
• تولید بیش از حد انسولین
یک تومور نادر لوزالمعده (انسولینوما) باعث تولید بیش از حد انسولین و در نتیجه هیپوگلیسمی میشود. سایر تومورها همچنین می توانند منجر به تولید بیش از حد مواد شبه انسولین شوند. بزرگ شدن سلولهای پانکراس تولید کننده انسولین نیز اثری مشابه دارد.
• کمبود هورمون
برخی از اختلالات تومور غده آدرنال و هیپوفیز میتواند منجر به کمبود هورمونهای کلیدی تنظیم کننده تولید گلوکز شود. اگر میزان هورمون رشد بسیار کم باشد، کودکان دچار کمبود قند خون میشوند.
هیپوگلیسمی و افت قند خون بعد از غذا چیست؟
هیپوگلیسمی معمولاً زمانی اتفاق میافتد که شما غذا نخوردهاید، اما نه همیشه. بعضی اوقات علائم هیپوگلیسمی بعد از وعدههای غذایی خاص با قند زیاد ایجاد میشود زیرا بدن بیش از حد نیاز انسولین تولید میکند.
این نوع از هیپوگلیسمی به نام هیپوگلیسمی واکنش پذیر یا هیپوگلیسمی پس از غذا یا افت قند خون بعد از غذا میتواند در افرادی که جراحی بای پس معده داشته اند رخ دهد. همچنین ممکن است در افرادی که این عمل جراحی را انجام نداده اند نیز رخ دهد.
آزمایشگاه تخصصی پاتوبیولوژی کوثر، مفتخر به اخذ ایزو 15189، ایزو 10002 و ایزو 9001 اتحادیه اروپا، تحت نظر دکتر علی آیت اللهی، متخصص پاتولوژی آناتومیکال و کلینیکال، بالغ بر هزار مورد از آزمایشات مختلف، در زمینه های پاتولوژی، ژنتیک و بالینی را تحت پوشش قرار می دهد. (طرف قرارداد بیمه های پایه و اکثر بیمه های مکمل درمان) همچنین مشاوره ژنتیک به صورت رایگان در این مرکز توسط متخصصین ارائه می گردد.
آدرس: مشهد –وکیل آباد – بلوار کوثر – بین کوثر 2 و 4 – ساختمان پزشکان فارابی – طبقه منفی یک شماره تماس: 051-38840404 و 051-38820202 و 09028840404
آزمایشگاه تخصصی کوثر با برخورداری از تجهیزات و پرسنل مجرب ، قادر به انجام خدمات نمونه گیری در منزل در مشهد می باشد.