علم و دانش

زخم دیابتی، دردناک ترین زخم تخریب عروقی و عصبی

زخم دیابت چگونه است؟ یکی از پر تکرار ترین سوالاتی که از سوی مخاطبین عزیز پرسیده می شود که حال بر آن شده ایم تا اطلاعاتی د راین خصوص در اختیارتان قرار دهیم، با ما همراه باشید: افرادی که به  بیماری دیابت یا همان افزایش قند خون در دراز مدت مبتلا هستند با مشکلات بسیاری دست و پنجه نرم می کنند، یکی از آن ها ایجاد زخمی اغلب در ناحیه پای بیمار است، از آن جایی که زخم دیابت یکی از دردناک ترین زخم های است که بر اثر تخریب عروق و یا تخریب عصب های پا رخ  می دهد، دلخراش ترین اتفاق این زخم، این است که در صورت عدم درمان آن عضوی از بدن به اندازه کوچکی، عموما پای افراد دیابتی است قطع می شود تا به نواحی دیگر بدن سرایت نکند.

انواع زخم دیابتی

در ابتدا بهتر است بدانید دیابت بیماری است که می تواند به اعصاب محیطی که در احساس گرما، سرما و درد به ما کمک می کنند، آسیب بزند. این زخم ها به نام زخم نوروپاتیک معروف هستند معمولا در پاها به وجود می آید ولی در دست و نشیمن گاه نیز دیده می شود و شاید هیچ نوع درد و سوزشی برای بیمار نداشته باشد و فرد ناگهان که جورابش را در بیاورد ببیند که پایش زخم شده است، نوع دیگر زخم های دیابتی زخم عروقی یا زخم اسکمیک است یعنی عروق در اثر قند خون بالا آسیب دیده است و خونرسانی به بافت کمتر شده یعنی تنگ شدن عروق توسط  قند بالا سرخرگ ها یا همان (عروق) خون کمتر به پاها می رسد که سبب درد در پا، زخم پاها و لنگش می شود.

خواندن این مطلب نیز به شما پیشنهاد می شود:
تب کریمه کنگو چیست؟

 

علت ایجاد زخم پای دیابتی چیست؟

کسی که مبتلا به بیماری دیابت است سطح بالای از گلوکز و تری گلیسیرید را در خون دارد که در طول گذشت مدت زمانی این دو عامل، سیگنال های درد را به مغز منتقل می کنند و علاوه بر آن رگ های خونی که عصب ها از آن تغذیه می کنند را آسیب می زنند.

پیشگیری از بروز زخم در دیابتی ها

با آموزش به بیمار دیابتی که متوجه شود که پایش در معرض خطر است باید آن را هوشیار کنیم به طوری که هر شب به پا های خود نگاه کند و با دیدن هر گونه زخم، پوسته پوسته شدن، بوی نا مناسب، قرمزی یا تاول سریع به پزشک مجرب در کار زخم دیابتی مراجعه کند و دستورات لازم را بگیرد و بسیار مشاهده می شود که با خود درمانی وقت خود را تلف کرده زخم عمیق می شود و وقتی به استخوان می رسد تازه آن موقع به جراح مراجعه می کنند که این بسیار اشتباه است و خطرات بسیاری برای بیمار دارد، هم چنین ما آموزش انتخاب کفش و جوراب مناسب را به بیمار می دهیم جزو موارد مهم است که کلینیک های دیابت برای آن کلاس می گذارند، تغذیه و کنترل قند خون برای این ها اولویت هستند.

درمان زخم دیابتی

  1.  اصلاح قند خون بهترین و مهم ترین کار این است که با آزمایش قند خون سطح کنترل بیمار را متوجه بشوند و ایرادات غذایی شان را برطرف کنند و اصلاح قرص یا انسولین آن را انجام دهی تا یک قند خون مطلوب داشته باشیم. با لمس عروق پا جراح متوجه می شود که آیا اشکال در خونرسانی در پا وجود دارد که اگر وجود داشته باشد سریعا باید تحت آنژیوگرافی قرار گیرد.
  2. آنتی بیوتیک که برای زخم دیابتی باید نوع آنتی بیوتیک با دقت انتخاب شود هم عفونت کنترل شود و هم آسیبی به سایر قسمت های بدن از جمله: کلیه وارد نشود.
  3. شستشوی روزانه زخم با شامپو بچه و پاک کردن هر گونه عفونت و بافت های مرده توسط جراح و یک پانسمان مناسب که با استفاده از پانسمان های نوین برای بهبودی هر چه سریع تر زخم و تا این که فرد دیابتی به فعالیت های روز مره خود باز گردد.
  4. ورزش های مناسب پا بسیار در خونرسانی پا تاثیر دارد.
  5. ناخن های انگشت را با احتیاط کوتاه کنید تا زخم جدیدی ایجاد نشود. به هیچ وجه میخچه یا پینه در پا را دستکاری نکنبد زیرا منجر به بروز یک زخم جدی می شود اگر استخوان های پا تغییر شکل دادن و یعنی زاویه دار شده اند انحراف از مسیر پیدا کرده و هر چه زودتر به پزشک ارتوپد مراجعه کنید تا برای اصلاح شکل استخوان کف پایی برنامه ریزی جراحی کند در غیر این صورت دچار زخم می شوید، نسخه ی کفش مناسب، صندل مناسب روفرشی و جوراب مناسب را از پزشک دریافت کنید.
خواندن این مطلب نیز به شما پیشنهاد می شود:
زونا ، بیماری رایج در افراد دارای ضعف سیستم ایمنی

 

مراقبت های ضروری از پای دیابتی

  • سعی کنید تا می توانید بدن خود را به خصوص پاهای تان را وارسی کنید تا زخم یا بریدگی ایجاد شده باشد که به دلیل بی حسی متوجه آن نشده اید را پیش از عود درمان کنید.
  • به طور روزانه پای های خود را در آب گرم شستشو دهید.
  • در هنگام استراحت و خوابیدن پاهای خود را بالاتر از بدن تان قرار دهید تا جریان خونرسانی بدن تان سریع تر شود.
  • کفش و جوراب مناسبی انتخاب کنید تا بتواند در برابر گرما یا سرما از پا های تان که همان قلب دوم تان هم هست، به خوبی محافظت کند. البته که در صورت بروز هر گونه مشکلی پزشک کفش های طبی مخصوصی را برای شما تجویز می کند تا به قسمت های مختلف پا آسیب کمتری وارد شود.
  • کنترل مداوم قند خون
  • اگر به استعمال دخانیات عادت دارید آن را ترک کنید.
  • ناخن های انگشت تان را به طرزی مرتب و گردی کوتاه کنید.
  • اگر در قسمت پای تان میخچه یا پینه ای دارید سعی کنید ان ها را بر ندارید، زیرا احتمال عود مجدد و بروز عفونت بیشتر از قبل است.

نتیجه گیری

با مطالعه مقاله فوق دریافتید که دیابت مشکل جدی است که باعث عفونت، زخم و حتی قطع عضو نیز می گردد. پس آن را جدی گرفته و تمامی موارد فوق را در قالب مراقبت های ضروری رعایت کنید، این گونه می توانید در درجه بندی زخم پای دیابتی سهم کمی داشته باشید.

 

آزمایشگاه تخصصی پاتوبیولوژی کوثر، مفتخر به اخذ ایزو 15189، ایزو 10002 و ایزو 9001 اتحادیه اروپا، تحت نظر دکتر علی آیت اللهی، متخصص پاتولوژی آناتومیکال و کلینیکال، بالغ بر هزار مورد از آزمایشات مختلف، در زمینه های پاتولوژی، ژنتیک و بالینی را تحت پوشش قرار می دهد. (طرف قرارداد بیمه های پایه و اکثر بیمه های مکمل درمان) همچنین مشاوره ژنتیک به صورت رایگان در این مرکز توسط متخصصین ارائه می گردد.

آدرس: مشهد –وکیل آباد – بلوار کوثر – بین کوثر 2 و 4 – ساختمان پزشکان فارابی – طبقه منفی یک شماره تماس: 051-38840404 و 051-38820202 و 09028840404

نمایش بیشتر

dr.Ali Ayatollahi

گاهی خدا می خواهد با دست تو دست دیگر بندگانش را بگیرد. وقتی دستی را به یاری می گیری، بدان که دست دیگرت در دست خداست... با آرزوی سلامتی روز افزون برای تمامی هم میهنان عزیزم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سه × پنج =

دکمه بازگشت به بالا