بیماری ها

انواع داروهای کاهش دهنده فشار خون(قسمت دوم)

3- مسدود کننده‌های کانال کلسیم (Calcium channel blocker)

 

گروهی از داروها که با مکانیسم مهار کانال‌های کلسیمی در کنترل فشار خون نقش دارند و از حدود سال ۱۹۸۰م (1359هـ.ش) برای کنترل این بیماری موثر شناخته شدند.

داروهای مسدود کننده کانال کلسیم، مقدار کلسیمی که به عضله صاف، در دیواره رگ‌های خونی و عضله قلب وارد می‌شود را کاهش می‌دهند. سلول‌های عضلانی نیاز به کلسیم دارند. بنابراین داروها با مهار و کم کردن کلسیم در غشاء سلول‌های عضلانی باعث ایجاد آرامش عروق خونی و کاهش فشار خون می‌شوند.

دو دسته اصلی از مسدود کننده‌های کانال کلسیم وجود دارد:

● دی هیدروپیریدین‌ها  شامل آملودیپین ، فلویدپین ، نیکاردیپین ، نیفدیپین

● غیردی هیدروپیریدین‌ها  از جمله دلتیازم  و وراپامیل

 

اثرات جانبی:

اثرات جانبی بلوک کننده‌های کانال کلسیم بسته به داروی مورد استفاده متفاوت است. بیمارانی که داروی دی هیدروپیریدین مصرف می‌کنند ممکن است سردرد، گر گرفتگی، حالت تهوع، رشد بیش از حد بافت  لثه یا تورم اندام‌ها (ادم محیطی) پیدا کنند.

غیردی هیدروپیریدین‌ها گاهی اوقات می‌توانند ضربان قلب را کند کنند. سایر اثرات جانبی ممکن است شامل سردرد و تهوع با داروی دلتیازم و یبوست با داروی وراپامیل باشد.

آملودیپین:

یکی از پرمصرف ترین داروهای این گروه آملودیپین است.

این دارو در ایران به صورت قرص‌های ۵ میلی‌گرمی با نام‌های آملودیپین، آملوپرس، آملوبر، نورواسک و یا در ترکیب با سایر داروها از جمله در ترکیب با والزارتان، به نام‌های والزومیکس یا EXFORGE وجود دارد.

آملودیپین برای کنترل فشار خون در افراد مسن به خصوص افراد مسن با فشار خون بسیار بالا توصیه می‌شود.

خواندن این مطلب نیز به شما پیشنهاد می شود:
علائم مهم آنفولانزا و راههای درمان

یکی از شایع ترین عوارض مصرف آملودیپین، ادم محیطی و تورم ناحیه پا و مچ پا می‌باشد.

۲ تا ۳ هفته بعد شروع مصرف این دارو، در حدود ۵ تا ۱۰ درصد مصرف کنندگان، ناحیه مچ پا به تدریج ورم پیدا می‌کند. این عارضه با مصرف آملودیپین در خانم‌ها بیشتر از آقایان دیده می‌شود.

در صورت مصرف هم زمان آملودیپین با داروهایی مثل انالاپریل یا والسارتان، تورم مچ پای ناشی از این دارو کمتر دیده می‌شود.

4- مسدود کننده‌های بتا (Beta blockers)

 

مسدود کننده‌های بتا برخی از اثرات سیستم عصبی سمپاتیک را مسدود می‌کنند، اثراتی که به دلیل استرس و فعالیت، باعث افزایش ضربان قلب و افزایش فشار خون می‌شوند. مسدود کننده‌های بتا باعث کاهش ضربان و فشار خون پمپاژ شده توسط قلب می‌شوند.

برخی از مسدود کننده‌های بتا موجود شامل آتنولول ، بیزوپرولول ، متوپرولول ، پروپرانولول  و تیمولول  هستند.

برخی از مسدود کننده‌های بتا فعالیت‌های ترکیبی دارند و هر دو گیرنده‌های بتا و آلفا را مسدود می‌کنند. این داروها شامل لابتالول  و کارودیلول  هستند.

 

اثرات جانبی:

– مسدود کننده‌های بتا ممکن است باعث تشدید شدن علائم آسم، سایر بیماری‌های ریوی یا بیماری رگ‌های خونی در خارج از قلب (مانند بیماری عروق محیطی) شوند. در نتیجه، این دسته از داروها معمولا برای بیماران با این شرایط، تجویز نمی‌شوند.

علاوه بر این، مسدود کننده بتا، علائم قند خون پایین (هیپوگلیسمی) را در افرادی که مبتلا به دیابت هستند و تحت درمان با انسولین قرار دارند، را پنهان می‌کند. مسدود کننده‌های بتا همچنین می‌توانند خستگی، بی‌خوابی، خواب‌های عجیب و غریب، کاهش توانایی در ورزش، کاهش ضربان قلب، جوش و کاهش دمای دست و پا به علت کاهش خون در این اندام‌ها را ایجاد کنند.

خواندن این مطلب نیز به شما پیشنهاد می شود:
تست ESR چیست؟

آتنولول با توجه به اثرات جانبی آن، کمتر توصیه می‌شود.

کارودیلول:

قرص کارودیلول از دسته مسدودکننده‌های بتا، برای درمان نارسایی قلب و همچنین درمان فشار خون مورد استفاده قرار می‌گیرد.

قرص کارودیلول معمولا به صورت خوراکی همراه یا بدون غذا خورده می‌شود. معمولا پزشکان این قرص را برای هر 12 ساعت تجویز می‌کنند.

باید توجه داشته باشید که برای اینکه قرص کارودیلول بهترین اثر را داشته باشد، حتما باید داروی خود را به طور منظم و سر ساعت مقرر مصرف نمایید.

 

5- سایر داروها

 

برای درمان موارد مقاوم فشارخون، دسته‌های دارویی دیگری هم وجود دارند که تحت نظر پزشک متخصص شروع می‌شوند. این دسته‌ها شامل مسدود کننده‌های آلفا (مثل دوکسازوسین، پرازوسین و ترازوسین) و وازودیلاتورهای مستقیم (مثل هیدرالازین و مینوکسیدیل) هستند.

اثرات جانبی:

مسدود کننده‌های آلفا به ویژه در اولین دوز مصرفی می‌توانند از طریق کاهش فشار خون هنگام ایستادن باعث ایجاد سرگیجه شوند. ممکن است علائم مربوط به بزرگ شدن پروستات در آقایان مسن با درمان مسدود کننده آلفا تسکین یابد.

اثرات جانبی مرتبط با وازودیلاتورهای مستقیم عبارتند از سردرد، یبوست، تورم  قسمت‌های پایین پا و ضربان قلب سریع. مینوکسیدیل همچنین ممکن است سبب رشد بیش از حد مو شود.

در این مقاله سعی شد تا تمام داروهای رایج کنترل فشار خون معرفی شود. نکته مهم در اثرگذاری این داروها این است که شما دقیقا به برنامه دارویی که پزشک برای شما تنظیم کرده است، عمل کنید و به هیچ وجه بدون نظارت پزشک دارویی را جا به جا نکنید، چه از نظر مقدار دارو و چه از نظر زمان استفاده از آن. حتما هر سوالی که دارید را از پزشکتان بپرسید و هر تغییری که در شرایط سلامتی تان ایجاد می شود را به او گزارش دهید.

خواندن این مطلب نیز به شما پیشنهاد می شود:
علل کم کاری تیروئید در بارداری

 

 آزمایشگاه تخصصی پاتوبیولوژی کوثر، مفتخر به اخذ ایزو 15189، ایزو 10002 و ایزو 9001 اتحادیه اروپا، تحت نظر دکتر علی آیت اللهی، متخصص پاتولوژی آناتومیکال و کلینیکال، بالغ بر هزار مورد از آزمایشات مختلف، در زمینه های پاتولوژی، ژنتیک و بالینی را تحت پوشش قرار می دهد. (طرف قرارداد بیمه های پایه و اکثر بیمه های مکمل درمان) همچنین مشاوره ژنتیک به صورت رایگان در این مرکز توسط متخصصین ارائه می گردد.

آدرس: مشهد –وکیل آباد – بلوار کوثر – بین کوثر 2 و 4 – ساختمان پزشکان فارابی – طبقه منفی یک شماره تماس: 051-38840404 و 051-38820202 و 09028840404

 

 

آزمایشگاه تخصصی کوثر با برخورداری از تجهیزات و پرسنل مجرب ، قادر به انجام خدمات نمونه گیری در منزل  در مشهد می باشد.

نمایش بیشتر

دکتر علی آیت اللهی

گاهی خدا می خواهد با دست تو دست دیگر بندگانش را بگیرد. وقتی دستی را به یاری می گیری، بدان که دست دیگرت در دست خداست... با آرزوی سلامتی روز افزون برای تمامی هم میهنان عزیزم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هفت + 13 =

دکمه بازگشت به بالا